Välisminister Kaljuranna sõnul on Gruusia teinud ära raske töö ning astunud kõik vajalikud sammud viisavabaduse saavutamiseks Euroopa Liiduga, teatas välisministeerium. „Nüüd, mil Euroopa Komisjoni hinnangul on kõik kriteeriumid täidetud, ei saa viisavabaduse osas olla enam mingeid kahtlusi. Viisavabadus on lisaks praktilisele väärtusele ka olulise märgilise tähendusega Gruusiale kindlustamaks riigi lõimumist Euroopa Liiduga,“ rõhutas välisminister Kaljurand ning avaldas lootust, et viisavabadus saabub juba selle aasta esimesel poolel.

Gruusia on Kaljuranna sõnul edukaim idapartnerluse riik ning heaks eeskujuks teistele. „Hoolimata keerulisest julgeolekuolukorrast ning mitmetest Euroopa Liidu ees seisvatest olulistest küsimustest on jätkuvalt oluline hoida piisavat tähelepanu Gruusial ning toetada riiki pühendumuses integratsioonil Euroopa Liidu ning ka NATOga. Eesti jätkab koostööd Gruusiaga oma kogemuse jagamisel, et toetada riiki eurolõimumise süvendamisel ning NATO suunas liikumisel,“ sõnas välisminister.

Välisministri sõnul on Gruusia Eesti jaoks üks olulisemaid arengukoostöö sihtriike ning koostöö maht ulatub sel aastal ligi miljoni euroni. „Oleme oma reformikogemuse jagamises Gruusias üks aktiivseimaid liikmesriike, keskendudes peamiselt haridusele, ettevõtluse toetamisele, IKT-le ja Euroopa Liidu alasele teavitamisele,“ sõnas Kaljurand. Viimase nelja aasta jooksul on arengukoostöö raames Gruusias ellu viidud üle 45 erineva projekti. Välisminister avaldas ka heameelt, et Gruusia tudengite huvi õppida Eesti ülikoolides on aastate jooksul kasvanud, tänaseks õpib Eestis 136 tudengit.

Kaljurand avaldas lootust, et Eesti ja Gruusia kahepoolsed majandussuhted tihenevad. „Meil on hea meel, et mõlema riigi ettevõtjate huvi koostööks on selgelt kasvanud. Täna tegutsevad Eesti investorid näiteks hüdroenergia ja kinnisvaraarenduse sektorites. Samas kasutamata potentsiaali on veel näiteks IT, logistika, põllumajanduse, turismi valdkondades,“ sõnas välisminister Kaljurand. Ta lisas, et Gruusial tuleks julgemini kasutada ära ka Euroopa Liidu pakutavaid võimalusi, kuna EList tulenevate investeeringute kasv on riigile oluline majandusliku julgeoleku ja ka assotsiatsioonilepingu rakendamise seisukohalt.

Gruusia välisministrit saadab tema Eesti visiidil 14-liikmeline ettevõtjate delegatsioon, kes võtavad osa täna toimuvast Eesti-Gruusia ärifoorumist.

Kaljurand ja Džanelidze kõnelesid veel suhetest Venemaaga, julgeolekuolukorrast regioonis ning viimastest arengutest Gruusias.