Samas kordame, et tegemist on lapsega, kelle isa on Egiptuse kodanik ning juhtum leidis aset Egiptuses. Last ei ole üle riigi piiri ebaseaduslikult toimetatud.

Eesti kodanikul on Egiptuses advokaat alates 27. oktoobrist.

Mis puutub justiitsministeeriumi ja riigiprokuratuuri mitteteavitamisse, siis selgitasime juba oma esimeses vastuses, et juriidilises mõttes ei ole tegu lapserööviga, vaid nn peretüliga teise riigi territooriumil. Käesoleva pöördumise koostamise ajaks on riigiprokuratuur välisministeeriumile ka kinnitanud, et menetluse alustamiseks alus puudub.

Lisaks toob välisministeerium näited mõnedest tegevustest, mida ministeerium ja meie saatkond Egiptuses on seoses selle juhtumiga teinud.

10.07.2012. taotles Kristi Maajärv välisministeeriumis lapse sünnitunnistuse legaliseerimist selle kasutamiseks Egiptuses

24.10.2012 kell 23.59 helistas välisministeeriumi valvetelefonile Mai Maajärv ning teavitas välisministeeriumi juhtunust.

25.10.2012 Kristi Maajärv ja Eesti konsul Kairos suhtlesid. Konsul rääkis nii lapse ema kui GoAdventure’i reisiesindajaga ning soovitas teha kohalikku politseisse avalduse.

25.10 toimus välisministeeriumis nõupidamine, kus hinnati tekkinud olukorda ja võimalikku tegevuskava. Seejärel konsulteeriti Kairos teiste Euroopa Liidu riikide konsulitega, kes kinnitasid selliste juhtumite keerukust tulenevalt Egiptuse seadustest.

Lisaks suhtles konsul GoAdventure'i reisiesindajaga. Samuti on ta pidevas ühenduses lapse emaga. Samal ajal hoiab konsulaarosakond Eestis elavat ema asjadega kursis.

27.10.2012 K. Maajärv saab advokaadi ja teeb politseile vajalikud avaldused. Toimub pidev konsulteerimine konsuli ja välisministeeriumiga.

31.10. 2012 Konsul on Hurghadas ning kohtub GoAdventure reisifirma esindajatega, kes algusest peale on naist aidanud ning suhtleb tema advokaadi, tõlgi ja kannatanu Kristi Maajärvega. Konsul täpsustab kõiki asjaolusid kohapeal, leiab hea kontakti EL riikide kohalike aukonsulitega, kellel on mitmeid kontakte kohalike võimudega. Aukonsul suhtleb ka otse kannatanu Kristi Maajärve advokaadiga.

Tallinnas välisministeerium suhtleb Eesti-poolse vanaemaga.

01.11.2012 Konsul kohtub Hurghadas mitme EL-riigi aukonsuliga. Samaks päevaks oli planeeritud mehe ja naise kohtumine kohalikus politseis, millest oleks osa võtnud ka konsul.

Tallinn suhtleb Eesti-poolse vanaemaga.

02.11.2012 Konsul on endiselt Hurghadas – mitmesugused kohtumised erinevate ametkondadega.

Tallinn suhtleb Eesti-poolse vanaemaga.

03.11.2012 Konsul naaseb Kairosse. Põhjalikud arutelud saatkonna ja peamaja vahel. Kannatanu Kristi Maajärv saab pidevat tuge ka GoAdventure esindajatelt, kes asuvad füüsiliselt Hurghadas. Konsul suhtleb pidevalt teiste Kairos olevate EL saatkondadega.

Tallinn suhtleb Eesti-poolse vanaemaga.

04.11.2012 Konsul kohtub EL liikmesriigi egiptlasest perekonnaõiguse nõunikuga.

Planeeritakse edasist tegevust.

05.11.2012 Konsul tegeleb aktiivselt elamispinna leidmisega. Samuti suhtlus kohalike NGO-dega.

06.11.2012 K. Maajärv teatab, et tal õnnestus isiklike tuttavate abiga hotellisviibimist pikendada. Konsul võtab kannatanu nõusolekul ühendust CEWLA-ga (center for Egyptian women's legal assistance).

"On kahetsusväärne, et vaatamata välisministeeriumi põhjalikele selgitustele juhtumi juriidilise olemuse ning ministeeriumi ja saatkonna tegevuse kohta, on Eesti Päevalehe artiklis väljendatud seisukohta, justkui oleks välisministeeriumi suhtumine inimese muresse leige ning mingit tuge ei anta," ütles ministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind.