Tokyost 250 kilomeetrit kirdes asuvas Fukushima tuumaelektrijaamas on toimunud mitu plahvatust, mis on suurendanud piirkonna radiatsioonitaset. Seoses Fukushima tuumaelektrijaama olukorra ja ilmastikuolude ettearvamatusega ning Tokyo lähedusega õnnetuspiirkonnale soovitab ministeerium kaaluda Tokyost lahkumist Jaapani lõunaosa turvalisematesse piirkondadesse. Samuti soovitab ministeerium endiselt kõigil Jaapani kirdeosas viibivatel kodanikel õnnetuspiirkonnast lahkuda, et vältida radiatsiooniga kokkupuutumise tervistkahjustavaid mõjusid.

Kindlasti tuleb igal ajal jälgida kohalike ametivõimude antavat teavet ohutaseme kohta ning järgida nende soovitusi turvalise käitumise osas.

Välisministeerium ja Eesti saatkond Tokyos on pidevas ühenduses Jaapanis viibivate eestlastega, et edastada neile operatiivselt soovitusi ning infot olukorra kohta. Konsulaarabi vajavatel Eesti kodanikel palutakse võtta ühendust Eesti saatkonnaga Tokyos telefonil +813 541 27 281 või e-kirjaga Embassy.Tokyo@mfa.ee või välisministeeriumi konsulaarabiosakonnaga ööpäevaringsel telefonil +372 53 01 9999.

Ministeerium palub Jaapanis viibivatel Eesti kodanikel oma püsivast asukohast lahkumisel (mujale Jaapanisse või näiteks Eestisse) kindlasti teavitada oma uuest asukohast Eesti Saatkonda Tokyos e-kirjaga Embassy.Tokyo@mfa.ee või Eesti välisministeeriumi konsulaarosakonda konsek@vm.ee. Ajakohane teave on äärmiselt oluline kodanike abistamise ja teavitamise seisukohast.

Jaapani ametivõimud on Fukushima Daiichi tuumaelektrijaamast 30 kilomeetri raadiuses olevatele inimestele andnud hoiatuse jääda siseruumidesse. Tuumaelektrijaamast 20 kilomeetri raadiuses elanud inimesed on juba evakueeritud. Vastavad perimeetrid on seatud arvestades tuule ja kliima võimalikke mõjusid. 10 kilomeetrit lõunas asuvas Daini nimelises tuumaelektrijaamas on Jaapani välisministeeriumi andmeil kõik seiskunud reaktorid praeguseks piisavalt jahtunud. Jaapani välisministeeriumi juhised Fukushima tuumajaama vahetus läheduses viibijatele: http://tinyurl.com/4gud6of. Informatsiooni Fukushima Daiichi tuumaelektrijaama kohta jagab ka IAEA: www.iaea.org. Samuti NISA (Japan Nuclear Industrial Safety Agency): http://www.nisa.meti.go.jp/english/. Radioaktiivse kiirguse mõjude kohta soovitame tutvuda järgmise infoga: http://www.envir.ee/kiirgus/image/kiirguskeskond.pdf

Jaapani valitsuse ametliku info leiab SIIT.

Infot Tokyo piirkonnas esinevate võimalike elektrikatkestuste kohta jagab Tokyo Electric Power Company (TEPCO)

Informatsiooni maavärinate ja tsunami koha jagab Jaapani Meteoroloogia Instituut.

Soovitame ka kõigil kohapeal jälgida ka kohalike tele- ja raadiojaamade informatsiooni. Tokyo piirkonnas jagab inglise keelsest informatsiooni USA relvajõudude raadio (810Am) ja InterFM (76.1FM). Inglisekeelsete teleuudiste ülekannet saab jälgida NHK veebi vahendusel.