Välisministeeriumi sõnu on suuremad transporti vajavate inimeste grupid Uus-Meremaal, Lõuna-Aafrika Vabariigis ja Aserbaidžaanis, enamikus riikides on üks hädas olev eestlane.

"Välisministeeriumis käib aktiivne töö, et aidata koju kõik välismaal hädasolevad eestimaalased," kinnitas ministeerium. Kokku on kriisi vältel pöördunud välisministeeriumi poole enam kui 3000 inimest. Ajutiselt välismaale jäämisest on välisministeeriumile teatanud 111 inimest 26 erinevas riigis. Suurimad kohalejääjate grupid on Ameerika Ühendriikides, Filipiinidel ja Indias.

Valdav osa regulaarseid liinilende Eestisse naasmiseks on oma töö lõpetanud, jäänud on mõned üksikud Euroopa Liidu liikmesriikide korraldatud erilennud. Ka erilennule tuleb end registreerida ja soetada pilet, rõhutas ministeeriu,.

Välisministeerium soovitab vältida reisimist, kui see on vähegi võimalik. Eriti puudutab see koroonaviiruse riskigruppi kuulujaid, kellel on reisides suurem tõenäosus nakatuda viirusesse. Välismaal viibides tuleb järgida kohalike ametivõimude juhiseid ning veenduda, et ei rikutaks eriolukorra jooksul viisa- ja muid välisriigis viibimise tingimusi.

Kui jääte asukohariigis kehtestatud piirangute tõttu välisriigis hätta, võtke ühendust lähima Eesti saatkonnaga või helistage välisministeeriumi hädaabitelefonil +372 5301 9999.

Lähinaabrite piirangud neljapäevase seisuga:

· Soomes kehtivaid piiriületuse piiranguid pikendati kuni 13. maini. Reisijatevedu laevadel Tallinna-Helsingi suunal peatatakse alates laupäevast, 11. aprillist. Laevafirmadel soovitati lõpetada piletimüük tavareisijatele Tallinnast Helsingisse 11. aprillist kuni 13. maini ja nii Tallink kui Viking Line on sel suunal piletimüügi oma kodulehtedel peatanud.

Alates 11. aprillist jätkub reisijatevedu ainult suunal Helsingi-Tallinn vältimatu töölkäimise eesmärgil ja kaubaveo teostamiseks. Erandite täisnimekirja leiate siit. Tõendamiskohustus piiril lasub inimesel. Lõpliku otsuse riiki lubamise kohta teeb piirivalve, aga neil reisijatel tuleb lisaks passile või ID-kaardile kaasas kanda ka dokumenti (näiteks tööleping), mis tõendab reisi eesmärki. See hõlbustab piirivalve tööd.

Transiit Helsingi-Tallinna suunal jätkub. Samuti toimub kaubavedu Soomega mõlemal suunal. Täpsem info on iga laevafirma kodulehel.

· Leedu valitsus kaalub karantiinimeetmete pikendamist kahe nädala võrra, kuid väikefirmadel võidakse lubada uksed lihavõtete järel taas avada, kui nad rakendavad vajalikke kaitsemeetmeid. Leedu valitsuse otsusega lõppes alates reedest, 4. aprillist reisijate lennu- ja laevatransport, ainsaks erandiks Kiel-Klaipeda praamiühendus. Reisijate ja sõiduautode vedu antud marsruudil on lubatud üksnes Leedu siseministri loal. Ainus võimalus autoga Leetu siseneda on läbi Kalvarija-Budzisko ja Saločiai-Grenctāle piiripunktide. Eestlastele välisministeerium transiiti läbi Leedu soovitada ei saa, sest see toimub üksnes erilubadega politseikonvoi saatel. Kaubaveod jätkuvad.

· Läti valitsus pikendas eriolukorda kuni 12. maini. Pikenevad kõik praegu kehtivad meetmed, kaasa arvatud rahvusvaheliste reisijatevedude keeld (v.a. eriloaga).

· Venemaa Föderatsioon sulges 30. märtsil kõik piirid. Euroopa Liidu kodanikel võimaldatakse Venemaalt lahkuda. Venemaa Föderatsiooni kodanikest isikuid lubatakse riiki sisse, kuid Venemaalt välja ei lubata. Sama kehtib topeltkodakondsusega isikute puhul. Välismaalt Venemaale sisenejad peavad läbima 14-päevase eneseisolatsiooni

Välisministeeriumile on Euroopasse ja Eestisse naasmiseks teada järgmised lennud:

· Lufthansa pakub lende London-Frankfurt-Tallinn suunal kaks korda nädalas, teisipäeviti ja neljapäeviti.

· Finnair lendab Londonist Helsingisse, kaks korda päevas kell 10.20 ja kell 18.20. Reisijal peab olema kaasas pilet, mis tõendab tema edasist reisi Helsingist Tallinnasse.

· Emirates Airlines taastas aprillist regulaarsed reisilennud Dubaist Londonisse, Frankfurti, Pariisi, Zürichisse ja Brüsselisse. Lendudele Dubaist saavad registreeruda Araabia Ühendemiraatides (AÜE) viibivad turistid, kel pole seni olnud võimalust riigist lahkumiseks. Tagasilend sihtpunktidest Dubaisse on avatud vaid AÜE kodanikele.

· Qatar Airways lendab Austraaliast (Sydney, Melbourne, Perth jne) ja Taist (Bangkok) veel läbi Doha erinevatesse linnadesse Euroopas, sealhulgas Helsingisse ja Frankfurti.

· Mehhikost on lende nii Londonisse kui ka Pariisi, Pariisist Helsingisse lendab Finnair.

· KLM jätkab lende kaugematest sihtpunktidest, sealhulgas Ameerika Ühendriikidest. Samuti toimuvad kolm korda nädalas lennud Ameerika Ühendriikidest (Newark, Chicago) Frankfurti.

· Kanadast on võimalik lennata erinevatesse Euroopa sihtpunktidesse, sealhulgas Frankfurti.

· Uus-Meremaa on lubanud piiratud päevadel erilende Euroopasse. 6.-11. aprillini toimuvad erilennud Aucklandist ja Christchurchist Frankfurti, Amsterdami ja Viini.

· Tai (Bangkok)–Frankfurt erilennud toimuvad veel ja Qatar, KLM ja Lufthansa hetkel opereerivad. Välisministeeriumile teadaolevalt Phuketist enam erilende pole, Phuketi õhuliiklus suletakse 10. aprillil.

· Täna toimub erilend Lõuna-Aafrika Vabariigist (Kaplinn, Johannesburg) Amsterdami.

· 13. aprillil toimub lend Küproselt (Larnaca) Sofiasse.