Ettepaneku Savisaarega visiidist ja Eesti-Vene suhetest laiemalt vestelda tegi komisjoni esimees Marko Mihkelson, Savisaart ootab komisjon oma neljapäevasele istungile.

Komisjoni nõunik ütles BNS-ile, et igasugused kohtumised ja vestlused on täiesti tavapärane osa komisjoni tööst ning midagi erakordset Savisaare kutsumises pole.

Esmaspäeval esitasid koalitsioonipoliitikud Urmas Reinsalu, Rein Lang ja Tiit Tammsaar Savisaare Moskva-visiidi kohta arupärimise välisminister Kristiina Ojulandile.

Poliitikud küsivad, kas välisministeerium oli toimuvast teadlik ja osales vastavalt välissuhtlemistavale.

Veel seisavad arupärimises küsimused, kas vastab tõele ajakirjanduses kõlanud väide, et riigiduuma esimees Boriss Grõzlov rõhutas, et talle imponeerib linnapea ja tema partei Venemaa-poliitika, ning kas Savisaar vestles saatkonnas toimunud vastuvõtul pikalt Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistusega seotud Leonid Slutskiga.

Keskerakonna noortekogu nimetas esmaspäeval edastatud pressiteates Langi, Reinsalu ja Tammsaare arusaama välispoliitikast nõukogulikuks.

“Nõukogude Liidu välispoliitikas kehtis tõepoolest põhimõte, mille kohaselt vaid riik tohtis tegeleda välissuhtlusega. Tänapäeva Euroopas ollakse teistsugusel seisukohal. Ka Euroopa Liit on mitte ainult riikide, vaid ka regioonide koostöökogu,” teatas Keskerakonna noortekogu välissekretär Mart Viisitamm.

Keskerakonna noortekogu märkis, et nii arupärimine kui ka Res Publica esimehe Juhan Partsi Savisaare Moskva-meelsust kritiseeriv avaldus on ajendatud kas erakondlikust kadedusest või ebakompetentsusest.

“Reformierakond teab samuti nagu Res Publica, mis tunne see on, kui suurelt välja reklaamitud välispoliitilisi sihte ei saavutata. Rahvaliidu välispoliitiline kapital piirdub ilmselt samuti vaid Jörg Haideri kätlemisega mõnel europarlamendi promoüritusel,” teatas Keskerakonna noortekogu.

Savisaar annab ajakirjandusele ülevaate möödunud nädalal olnud sõidu kohta teisipäeval pressikonverentsil Tallinna linnavalitsuses. Küsimustele vastavad samuti visiidil osalenud abilinnapead Peep Aaviksoo ja Toomas Vitsut, linnavolikogu liige Vladimir Velman ning riigikogu liige Ain Seppik.

Visiidist ajendatud Res Publica poliitikute süüdistuste kohta on Savisaar öelnud, et need on lapsikud ja ajendatud kadedusest.