"Ei ole saladus, et Teie holokaustiteemaline artikkel tekitas Eestis elavat vastukaja, kuna antisemitism ei ole Eestis kunagi probleem olnud," kirjutas Kõiva.

Tema sõnul oli see suur üllatus, kui Ameerika Ühendriikide suursaadik kirjutas Eesti kui NATO-sse pürgiva kandidaatriigi kohta sellise avalduse.

"Eesti oli ainus riik, kes tagas kahe maailmasõja vahelisel perioodil vähemusrahvustele kultuuriautonoomia ja see fakt on ära märgitud ka "Juudi kuldses raamatus". Tähtis on fakt, et Eesti oli holokausti ajal võõrvõimu poolt okupeeritud ega kontrollinud oma territooriumil toimuvat," seisab ERÜ pöördumises DeThomasele.

Kõiva nentis, et tervet riiki ei saa teha vastutavaks mõne üksikisiku toime pandud kuritegude eest. Ta lisas, et Eesti on Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni liikmena ning NATO tulevase liikmena korduvalt kinnitanud, et pöörab inimsusevastaste kuritegude uurimisele väga suurt tähelepanu.

"Eesti Rahvuskomitee nimel oleme väga tänulikud, et panite 14. juunil kümnete tuhandete küüditatud eestlaste mälestuseks Tallinnas Linda kuju juurde pärja. Te nägite seal sügavaid tundeid ja kurbust ning me hindame teie mälestusavaldust kõrgelt," kirjutas Kõiva.

Ta lisas, et Nõukogude Venemaa piinas, vangistas ja mõrvas või saatis kodudest välja ligi kümme protsenti Eesti elanikkonnast.

"Need haavad on eesti rahva psüühikas veel pikka aega ja läheb mitu inimpõlve, enne kui need paranevad. Linda kuju kehastab tragöödiat, mis on langenud väikesele maale võõrvallutajate, eriti aga Venemaa poolt," seisab ERÜ kirjas Ameerika Ühendriikide suursaadikule.