Järgmised riigikogu valimised toimuvad peagi, pool aastat pärast presidendivalimisi, 2007. aastal. Väliseestlasedki peavad sellele mõtlema juba praegu. Kui te pole veel võtnud Eesti kodakondsust, siis tehke seda, manitseb Tallinnas Eesti Maja restorani pidav Polikarpus Kanada väliseestlaste ajalehe Eesti Elu veergudel.

“Ilmselt jääb väheks sellest, kui käiakse suvel Eestis Õllesummeril õlut joomas või laulupidudel laulukaare all laulmas,” nendib autor. “Iga eestlane peab suutma rohkemat. Ja tegema rohkem, näiteks valmistama ette oma perekonna järgmisteks riigikogu valimisteks.”

Pole see kodakondsuse võtmine nii raske midagi, ja kui tegu tehtud, on pärast tore tunne teadmisest, et oled teinud midagi vajalikku Eesti heaks, kirjutab Polikarpus veebiväljaandes Eesti Elu.

“On äärmiselt vajalik, et väliseestlased tugevdaksid oma kohalolekut Eestis, ükskõik, millises riigis me parajasti ka ei ela,” nendib Polikarpus. “Meid vajatakse ka praegu. Me oleme piiri taga võidelnud peaaegu 60 aastat ja me tunneme vaenlast ehk isegi paremini kui need, kes elavad kohapeal. Kõledad idatuuled on jälle puhuma hakanud. Venemaa näitab jälle oma muskleid. Ja oleks naiivne neid mitte tähele panna. Seetõttu võib Eestile saatuslikuks saada venemeelse valitsuse võimule hääletamine.”

Polikarpus tuletab väliseestlastele meelde, et kolmandik Eesti valijaskonnast on venelased. Ta taunib, et eestlased hääletavad Putini parteiga seotud Keskerakonna poolt. Teisalt tõstab Polikarpus esile oma koduerakonda Isamaaliitu, kes on seotud Saksamaa Kristlik-Demokraatliku erakonnaga.

“Eestlastel pole midagi õppida Vene poliitikutelt, ja ometi annab väga suur hulk valijaid oma hääle Keskerakonnale. Miks?” imestab Polikarpus. “Minu arvates sellepärast, et Keskerakonna valija elas sovetliku võimu all üsna lahedat elu, võrreldes teistega.”

“Minu meelest on meie kohus valida sellised juhid, kes meid esindades jätkuvalt toetuvad Euroopale ja Ameerika Ühendriikidele,” leiab Polikarpus. “Seepärast on meie, väliseestlaste, kohus haarata Eesti valimistesse naturalisatsiooni korras nii palju sünnilt eestlasi kui vähegi võimalik. See annab meile tohutu suure mõjujõu.”