Erakond Eestimaa Rohelised liige Marek Strandberg ütles Hillar Kohvi tänaõhtust esinemist “Valimisstuudios” kommenteerides, et oleme sisenenud täiesti uude loteriidemokraatia ajajärku. “Valimisstuudio” saatejuht Andres Kuusk ütles aga, et kõik kandidaadid on nende silmis võrdsed.

Strandbergi sõnul on iseenesest ju väga hea kui erineva kaalu, mõtteilma ja muuga inimesed saavad midagi avalikkuse jaoks välja öelda, teistpidi meenutab see aga Rooma riigi viimaseid päevi, kui ka põhiliseks loosungiks, mismoodi ühiskonda üleval hoida, oli pakkuda neile leiba ja vaatemänge.

“Leib on meil kartulite näol Vabaduse platsil juba vedelemas. Vaatemängu loositud gladiaatorite võitlusele pakub meile rahvustelevisioon,” ütles Strandberg Delfile.

ETV ühiskonna- ja poliitikasaadete toimetuse juhi ja “Valimisstuudio” saatejuhi Andres Kuuse sõnul otsustas ringhäälingunõukogu loteriisüsteemi kasuks seetõttu, et eelmistel kohalikel valimistel väikestel nimekirjadel ja üksikkandidaatidel pääs telesaadetesse sisuliselt puudus.

“Tegemist on ilmselgelt kompromissi otsimisega. Ja ma usun, et see lõppkokkuvõttes on mõistlik, sest tegelikult on ikkagi kõik peamised regioonid olnud esindatud nendes debattides ja meile on sattunud ka sellised väiksed nimekirjad, kes ei oleks muidu kunagi sattunud,” põhjendas Kuusk Delfile.

“Vaatamata sellele, et ma olen veendunud, et kõik need inimesed ringhäälingunõukogus kui ringhäälingu juhtkonnas kui toimetajate hulgas üritavad teha parimat, kukub välja kõrvaltvaatajale selline küllaltki omapärasena näiv vaatemäng, millel kahjuks jah valimiste ja võimaliku kohaliku edendamisega tulevikus on väga vähe pistmist,” oli Strandberg veendunud.

Andres Kuuse sõnul on kõik kandidaadid pärast valimiskomisjoni kinnituse saamist nende silmis võrdsed. “Tegemist on kolmeastmelise valikuga. Viis kõige pikemat nimekirja saavad sisse automaatselt, see tähendab seda, et reeglina on viis selle piirkonna nimekirja saates esindatud automaatselt. Ja siis loositakse neli kohta erakondade ja nimekirjade vahel ja üks koht üksikkandidaatide vahel.”

Eelmisel nädalal Tartus toimunud “Valismisstuudios” ei lubatud roheliste erakonna esindajaid publiku hulka. Rohelised ise pidasid seda sõnavabaduse piiramiseks, Kuusk aga väitis, et rohelised ei registreerinud ennast korrektselt.

Strandbergi sõnul keegi nende erakonnast telemaja ukse külge aheldama ei lähe, küll aga kavatsetakse pöörduda õigluse jalule seadmiseks õiguskantsleri poole.

Andres Kuuse sõnul ei tohiks aga rohelistel pretensioone olla, sest roheliste esindaja Maret Merisaar on hääletanud selle valimiste korra poolt ringhäälingunõukogus. “See on dokumentaalselt tõestatav. Kogu arutelu selle juures, et see kord ei ole pädev, on minu meelest ebaprofessionaalne,” lisas Kuusk.