Riigikogu pressitalituse juhataja Tõnu Kaljumägi ütles pühapäeva õhtul Eesti Päevalehele kaljukindlalt, et enne kella 23 mingeid andmeid ei saa isegi mitteametlikult. Tema sõnul ei saanud isegi komisjoni liikmed näha valimisandmeid enne, sest süsteem neid lihtsalt enne kella 23 ei näidanud.

Samas viitasid mitmed sotsid ning ka ETV valimisstuudio juht Indrek Tarand juba enne kella 23, et nad teavad valimistulemusi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Riigikogu valimiste osakonna juhataja Mihkel Pilvingu sõnul said vabariigi valimiskomisjoni 20 liiget ja tehnilist töötajat kokkuvõtvad andmed valimistulemustest täpselt samal ajal, kui need ilmusid internetti kõigi jaoks. “Ja need ilmusid kell 23.02,” ütles Pilving. “Enne kella 23 ei andnud masin ühtegi kokkuvõtvat tulemust.”

Pilving selgitas, et 654 jaoskonnakomisjoni liiget istusid pärast hääletamist kinnistes ruumides, kust enne kella 23 nad lahkuda ei saanud ega võinud sealt ka helistada.

Kõik andmete sisestajad nägid ainult oma jaoskonna tulemusi, mistõttu nende kaudu ei saanud kokkuvõtvaid andmeid keegi ise arvutama hakata.

Pilving möönis, et vabariigi valimiskomisjoni liikmetel ja tehnilistel töötajatel oli võimalik jaoskondade kaupa tulemusi vaadata ja põhimõtteliselt oli neil võimalik ka andmeid ise käsitsi kokku lüüa. Sama võimalus oli Microlinki töötajail, kes kogu tehnilist poolt korraldasid ja ka kell 23 õigele nupule vajutasid, et arvuti andmed kokku saaks lüüa.

Kas keegi komisjonist või Microlinkist võis andmeid väljapoole lekitada, ei osanud Pilving öelda.

Seekordsetel valimistel jõudsid viimased andmed valimistulemuste kohta kohale kell 00.05 Märjamaalt. Pilvingu sõnul oli see Eestis enneolematult kiire valimistulemuste kokkusaamine.