Keeleinspektsiooni järelevalvejuht Leho Klaser ütles BNS-ile, et Kohtla-Järvel on üleval üks Res Publica ja kaks Reformierakonna ainult venekeelset valimisreklaami, mis on vastuolus keeleseadusega.

Ainult vene keeles on Kohtla-Järvel Res Publica kandidaadi Ants Paulsi ning Reformierakonna kandidaatide Kristiina Ojulandi ja Rein Aidma reklaamid.

Keeleinspektsioon tegi Kohtla-Järve linnavalitsusele ülesandeks lisada valimisreklaamidele hiljemalt 23. veebruariks venekeelse teksti kõrvale samaväärse eestikeelse teksti. Ettekirjutuse täitmata jätmisel algatab inspektsioon linnapea Valeri Korbi suhtes väärteomenetluse.

Inspektsioon viitas ettekirjutuses keeleseadusele, mille järgi peab avalik teave, kaasa arvatud reklaam, olema eesti keeles. Avaliku huvi korral võib reklaam olla tõlgitud ka teise keelde ning keeleinspektsioon peab valimisreklaami avalikuks huviks.

Klaseri sõnul tegi keeleinspektsioon ettekirjutuse Kohtla-Järve linnapeale, kuna madalama astme ametnikud väitsid, et nemad ei vastuta reklaami eest.