Vabariigi valimiskomisjon arutas oma tänasel koosolekul Narva linna valimisliidu Linnakodanik kaebust, mille riigikohus 14. novembril rahuldas ja valimiskomisjonile uueks otsustamiseks tagasi saatis. Kaebuses väideti, et K-kohukese reklaam oli keelatud poliitiline välireklaam.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi arvates ei olnud täht “K”, roheline taust ja tunnuslause äravahetamiseni sarnased Eesti Keskerakonna kaubamärgiga — K-tähe ning ristikheinalehega. Samas tegi riigikohus valimiskomisjonile ülesandeks analüüsida, kas tegemist ei olnud muu poliitilise välireklaamiga, mis oli samuti keelatud.

Kuulanud ära reklaamiasjatundjate ja ekspertide täiendavad selgitused, leidis valimiskomisjon, et vaidlustatud reklaam on käsitatav keelatud muu poliitilise välireklaamina. Aktiivse agitatsiooni ajal reklaamiti kohukesi sellisel viisil, mis oli ühemõtteliselt seostatav nendel valimistel kandideerinud Eesti Keskerakonnaga. Plakatitel kujutatud tähemärkide, sõnade ja värvide kombinatsioon andis objektiivselt võimaluse seostada neid konkreetse erakonnaga.

Samas ei ole võimalik kindlaks teha, kuidas mõjutas see reklaam valimistulemusi.

Kuna valimiskomisjon peab oluliseks kõikide kandidaatide ja hääletajate õigusi, otsustati valimistulemusi mitte tühistada ning jätta kaebus rahuldamata.

Vastavalt seadusele võib komisjoni otsuse kolme päeva jooksul edasi kaevata riigikohtusse.