Valgevene välisministeerium avaldas esmaspäeval raporti, milles süüdistatakse kokku 25 riiki inimõiguste rikkumises. Suurem osa raportis nimetatud maadest on demokraatlikud lääneriigid, kirjutab Iltasanomat.fi.

President Aleksandr Lukašenka juhitud Valgevenet peetakse Euroopa viimaseks diktatuuriks. Euroopa Liit kehtestas 2011. aastal riigi juhtkonnale viisakeelu.

Raporti eesmärk on juhtida tähelepanu inimõiguste rikkumistele riikides, mis traditsiooniliselt peavad end "arenenud demokraatiateks", ja konkreetsete näidete varal osutada nende rahvusvaheliste kohustuste täitmata jätmisele, kirjutas eessõnas välisminister Vladimir Makei, vahendab BNS.

"See raport näitab ilmekalt, et inimõigusterikkumiste osas ei saa olla mingit eliiti või mahajääjaid, nagu ka õpetajaid ja õpilasi," märgib Makei.

Dokumendis leiavad käsitlust USA, Kanada ja 23 Euroopa riiki, nende hulgas Poola, Austria, Leedu, Läti, Eesti, Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia.

Valgevene välisministeeriumi raport heidab Eestile ette kodaniku- ja poliitiliste õiguste rahvusvahelise pakti, majanduslike, sotsiaalsete ja kultuurialaste õiguste rahvusvahelise pakti ning rassilise diskrimineerimise kõigi vormide likvideerimise rahvusvahelise konventsiooni punktide rikkumist.

Rahvusvähemuste õiguste rikkumise näiteks toob raport esile, et Eestis on vähemusrahvuste tööpuudus suurem kui põhirahval. Majanduslike ja sotsiaalsete õiguste rikkumiste puhul väidab raport, et ametivõimude tegevus on põhjustanud mitu suurt streiki, näiteks haridustöötajate ning meditsiinitöötajate streigi. Ka väidab raport, et Eestis toimuvad korrapäraselt meeleavaldused ja demonstratsioonid, kus nõutakse valitsuse vahetumist, kõrgemaid palku, madalamaid makse ja hindu ning suuremaid pensione.

Rassilise diskrimineerimise näitena toob raport Saaremaal Kuressaares peetud Eesti Vabadusvõitlejate Liidu kokkutuleku. Raporti väitel kogunes Kuressaarde umbes 2000 Teises maailmasõjas natside pooles võidelnud meest ning üritusest osa võtnud ametivõimude esindajad väljendasid kokkutulekust osavõtjatele toetust.

Soome puhul toob raport välja venelaste diskrimineerimist muu hulgas koolitamisel ja tööturul. Eraldi märgitakse ära ka sügisel Soome ja Venemaa vahel aset leidnud lapsendamistüli.