Emane koer toimetati peale kliinikus tehtud uuringuid Valga varjupaika, kus ta sai endale nimeks Tirts, teatas Varjupaikade MTÜ.

Valga loomade varjupaiga juhataja Merike Soots ütles, et esialgu tundus sündmuskohal koera nähes, et loom oli autolt löögi saanud.

„Arsti ootamise ajaks tõin autost villase teki ja kutsusin koera teki peale, et tal soojem oleks. Istusime ligi pool tundi koos koeraga ja tema leidjatega maas, et ta paigal püsiks, sest loom üritas muudkui edasi minna,“ kirjeldas Soots laupäeva pealelõunat. Kohalejõudnud veterinaar tegi sündmuskohal narkoosisüsti, et looma vaevuseid vähendada ja ta kliinikusse toimetada.

Kui esialgu tundus, et hundikoer oli autolt löögi saanud, siis kliinikus selgus, et loomal on kaks haavlit tagakehas, üks kintsu lihases ning teine selgroo lähedal närvides. Haavlite tõttu ei saa koer oma vasakut jalga sisuliselt kasutada, parema jala töö on suures ulatuses praeguseks taastunud.

„Mingil määral ta küll korrigeerib oma vasaku käpa varbaid ja keerab neid õigetpidi aga enamasti siiski jalg lohiseb järgi,“ kirjeldas varjupaiga juhataja looma praegust seisundit. Loomal on probleeme ka urineerimisega, kuid arstide sõnul võib ka see olla tingitud neuroloogilisest probleemist, mida põhjustab närvide lähedal paiknev haavel.

Koer saab iga päev valuvaigisteid ja antibiootikume ning lisaks B1 vitamiini, et aidata närvidel taastuda. Kui vasak jalg lähipäevadel ei taastu, siis peab Valga varjupaik leidma rahalised võimalused, et koer Tartusse Maaülikooli väikeloomakliinikusse täiendavatele uuringutele ja vajadusel hiljem operatsioonile viia, kus eemaldatakse närvide läheduses paiknev haavel. Merike Sootsi sõnul on võimalik, et koer jääb tulistamise tõttu halvatuks.

Varjupaiga töötajad ei osanud hinnata Tirtsu vanust, sest kuigi looma hambad on päris kulunud, siis silmad säravad ja koer paistab üldiselt päris heas toonuses olevat.

Tegemist on väga leebe koeraga, kes hommikuti limpsab tulijatel keelega rõõmsalt üle näo, kuid nutab pidevalt ukse juures ja tahab kuhugi minna.

Valga linnas Tambre suvilarajoonis on varjupaiga juhataja sõnul palju nii öelda vabakäigukoeri, kes sageli kasse ja metskitsi murravad, kuid tema hinnangul ei saa see koer üks nendest murdjatest olla.

„Varjupaigas on meil seal ruumis, kus koer praegu taastub, ka üks kass lahtiselt ja Tirts ei näita tema vastu mingit huvi üles,“ kirjeldas Soots.

Inimestel, kes juhtunust või looma omanikust midagi teavad, palutakse ühendust võtta Valga varjupaigaga valga@varjupaik.ee või 529 9880.

Samuti on oodatud kõik annetused, et katta koera ravikulusid. Annetusi saab teha Varjupaikade MTÜ kontole SEB pangas 10220068203017 märksõnaga Tirts või hakka veebiperemeheks (varjupaik.ee/veebiperemees).