Sinimäe kooli spordihoone ehitustööde tellija KA Vaiko AS ütles töövõtulepingu Riito Ehituse AS-i ja Sand Ehitus OÜ-ga eile üles, teatas Vaivara vallavalitsus.

Sinimäe kooli spordihoone ehitustööde leping sõlmiti ühispakkujatega Riito Ehituse AS ja Sand Ehitus OÜ avatud menetlusega riigihanke tulemusel 5. aprillil 2016. Ehitustööde põhilise kasutusvalmiduse tähtaeg oli 10. oktoober ning ehitustööde lõpptähtaeg 31. oktoober 2016.

Vaatamata korduvatele lubadustele ei suutnud töövõtjad Riito ja Sand lepinguga võetud kohustusi täita. Oktoobri keskpaigaks olid valminud kandvad seinad, paigaldatud katusekate, tehtud osaliselt fassaaditööd. Sisetöödega ja viimistlustöödega ei olnud töövõtjad alustanud.

Kuivõrd ühispakkujad lahkusid 20. oktoobril üldse objektilt ning andsid tellijale selge signaali, et ei soovi lepinguliste kohustuste täitmisega jätkata, ütles tellija Vaiko töövõtja kohustuste rikkumise tõttu lepingu üles.

Tellija on tekkinud olukorra lahendamiseks sunnitud tellima erapooletu ehitusekspertiisi, selgitamaks välja tänaseks tehtud tööde mahu ning seejärel korraldama uue hanke ehitustööde lõpetamiseks töövõtja leidmiseks.

Riito Ehituse AS teatas oma kommentaaris, et tegelikult tegid töövõtjad lepingust taganemise avalduse 19. oktoobril. Selle põhjuseks olid juhatuse liikme Toomas Trompi sõnul töövõtjale esitatud sisult ebareaalsed jäigad nõudmised ja tellija soovimatus arutada mistahes meiepoolseid ettepanekuid töö edukaks lõpuleviimiseks.

Sand Ehituse juhatuse liige Erik Liiv teatas, et Sandil pole Riito teatele täiendusi.

Toomas Tromp, juhatuse liige, RIITO Ehituse AS:

"Avaliku võimu teostajana püüab Vaivara vallavalitsus näidata Sinimäe Kooli võimla ehitusega seonduvaid asjaolusid endale oluliselt soodsamas valguses. Tegelikult ei katkenud meie koostöö sellel objektil mitte eile, vaid 19. oktoobril k.a., millal peatöövõtjana tegime tellijale valla ettevõttele KA Vaiko lepingust taganemise avalduse. Selle põhjuseks olid töövõtjale esitatud sisult ebareaalsed jäigad nõudmised ja tellija soovimatus arutada mistahes meiepoolseid ettepanekuid töö edukaks lõpuleviimiseks. Eelmisel aastal valmis samas koolihoone, millise ehitajaga on vallal tänaseni käsil kohtuvaidlus. Ka meie oleme nüüd sunnitud pöördume oma õiguste kaitseks kohtu poole, mistõttu lähemaid kommentaare anda hetkel ei saa."