Esialgu aga loodi eile kohvikus Mosaiik nähtus nimega Eesti Keskerakonna Kodanikuühiskonna kogu, mille eesmärgiks on ühiskonnas- ja poliitikas toimuva vastu huvi suurendamine ning kodanikualgatuse propageerimine. “Me näeme, et ühiskonna tuleviku poliitiline juhtimine saab olema kodanikuorganisatsioonide päralt,” kommenteeris Vakra seda Delfile.

Ent kas antud kogu on siis uue erakonna algatusgrupp? “Antud sammuga muudame sumbunud ja stagneerunud erakonda seesmiselt aktiivsemaks ja demokraatlikumaks. Tingimustes, kus augustis valitud uus erakonna juhatus on kolme kuu jooksul käinud koos vaid kolmel korral ja ainukeseks tähelepanuväärivaks saavutuseks teisitimõtlevate inimeste väljaviskamine, tuleb astuda reaalseid samme,” jättis Vakra otsad lahtiseks.

Hetkel kuuluvad Kodanikeühiskonna kogusse 31 Keskerakonna liiget, kes kirjutasid alla asutamise taotlusele. Nende hulgas üheksa riigikogu liiget Keskerakonna fraktsioonist.

Üks neid riigikogu liikmest keskerakondlasi on Kalle Laanet. Tema lausus Delfile, et kuigi kogu liikmeteks on sellised tuntud siseopositsionäärid nagu ka Jüri Ratas ja Lembit Kaljuvee, siis pole tegemist vaid siseopositsionääride kogunemisega, vaid liikmeteks astusid ka Edgar Savisaare toetajad, nagu Siret Kotka ja Elmar Geine.

Laanet lausus, et Keskerakonnast lahkumise plaani tal praegu pole, ent ta ei tea, mida elu toob.