Keskkonnainspektsioon sai kolmapäeval Eesti keskkonnauuringute keskuselt esialgsed reostusproovide analüüsi tulemused, mis näitavad, et Vaindloo saare ja Pärispea poolsaare lähedusest võetud proovid ühtivad. Mõlemal juhul on tegemist raske kütteõli sarnase naftaproduktiga, teatas Delfile piirivalveameti pressiesindaja.

Piirivalve on pidanud läbirääkimisi Soome keskkonnainstituudiga ning täna/kolmapäeva õhtuks peaksid reostuspiirkonda jõudma kaks Soome reostustõrjelaeva, kes soodsate jääolude korral alustavad nejapäeva hommikul reostuse koristamist.

Ettevalmistused Eesti veeteedeameti laeva EVA-316 osalemiseks koristustöödel peaksid lõppema lähipäevil, samuti peab laeva reostustõrjetehnika tootjafirma esindaja andma seisukoha selle kohta, kas antud tehnikat on võimalik kasutada piirkonnas valitsevate jääolude korral.

Viimastel päevadel reostuspiirkonnas teostatud seirelendude käigus reostuse suurenemist või kalda poole liikumist täheldatud ei ole. Piirkonnas teeb seirelennu ka Soome piirivalvelennuk Dornier.

Reostuspiirkonnas viibib operatsioonide koordinaatorina Eesti piirivalvelaev Valvas, mille meeskond teostab sündmuskohal visuaalset vaatlust kaardistamaks jääolusid, jälgimaks avastatud reostuse arengut ning avastamaks uusi reostuskoldeid.