Vajadus seadust muuta tulenes väikese Martini juhtumist, mis näitas kätte kitsaskoha, kui ta tädil polnud seaduslikku õigust vaidlustada kohtuotsust.

Justiitsministeeriumis on valminud seaduseelnõu, mis laiendab alaealiste eestkosteküsimuses kaasa rääkida saavate inimeste ringi, sealhulgas saavad need lapse elus olulist rolli mängivad inimesed vaidlustada ka alaealise eestkostet määravaid kohtuotsuseid.

Otsus seadust muuta tulenes laialdaselt kajastatud vanemliku hoolitsuseta jäänud väikese Martini (nimi muudetud - toim.) juhtumist, kelle tädil, kes soovis poissi ise oma peres kasvatama hakata, puudus seaduslik alus vaidlustada kohtus linnaosa kasuks tehtud eestkosteotsust, mistõttu jäi kohtuotsus muutmata.

Võit ehk õigus vanemateta laps oma perre eestkostele võtta tuli Martini juhtumis kohtus alles otsast peale protsessima asudes, kuna seadus ei näinud muid võimalusi ette.

Seni kehtiva seaduse järgi on õigus kohtuotsust vaidlustada üksnes lapse vanematel või vanavanematel, samuti kohalikul omavalitsusel, juhul kui viimane on lapse eestkostjaks määratud.

Kui aga lapsel vanemad-vanavanemad puuduvad või neilt on vanemlikud õigused ära võetud, ei saagi keegi lapse sugulastest või muudest lähedastest tema õiguste eest seista.