Kiirabi ülesannetes kopteri saatmine saartele on olnud erandjuhtum ning selle eest tasumine on olnud selgusetu, ent nüüd pärast saartelt tulnud surveavaldusi on sotsiaalministeerium otsustanud panustada veidi enam kiirabi kiiremaks jõudmiseks väikesaartele, kirjutab Eesti Päevaleht.

Sõlmimisel on leping, mis tagab selle, et kõigile häirekeskuse kaudu saabunud vältimatut arstiabi vajavatele kutsetele saadetakse helikopteriga kiirabibrigaad esmast abi osutama ja vajaduse korral transporditakse haige mandrile haiglasse. Selleks on valitsus eraldanud ka alanud aasta kiirabi eelarvesse lisaks 2,5 miljonit krooni.

Kui tuleb kutse helikopterile, peab meeskond Mustamäelt peale võtma Põhja-Eesti regionaalhaigla reanimobiilibrigaadi — brigaad sõidab vastavalt oludele ja ilmale kas oma autoga lennujaama või võtab kopter ta peale juba Mustamäelt — ning siis starditakse koos saarele. Kogunemiseks võib päevasel ajal kuluda 15-30 minutit, õhtuti ja öösiti on lennusalgale kodudest lennujaama kogunemiseks aega lubatud kuni tund.

Hädas inimeseni jõudmine võtab seega kokku aega oma kaks tundi sellest hetkest, kui ta on helistanud numbrile 112. Lennusalga juhi Allan Oksmanni sõnul võib saartele jõudmine kiireneda, kui valmib uus baas Kuressaares, kuhu on plaanitud luua kopteriga valvemeeskond.

Püsiasutustusega väikesaari on Eestis kokku 11: Abruka, Kihnu, Kessulaid, Kõinastu, Manija, Osmussaar, Piirissaar, Prangli, Ruhnu, Vilsandi ja Vormsi. Tallinnast Ruhnu ja Narva lendab kopter ligi tunniga, Piirissaar jääb ligi 45-50 minuti raadiusesse, Kihnu 35-40 minuti sisse.