Ligi 150 väikepoodi ühendav väikekaupmeeste liit pöördus teisipäeval riigikogu majanduskomisjoni poole sooviga laupäeval jõustunud säte kas tühistada või teha väiksematele kauplustele erand, kuna see nõuab paljudele üle jõu käivaid investeeringuid ja suurendab varguste ohtu, vahendab ERR-i uudisteportaal.

Liit kirjutas mai lõpus, et siiani ei ole kaupmehed näinud veenvaid mõjuanalüüse ning kaalukaid argumente, mis tõestaks, et täiendavate kohustuste seadmine jaekaupmeestele vähendaks inimeste alkoholitarbimist.

Lisaks sunnitud investeeringutele tekib alkohoolsete jookide väljapaneku eraldamisega suurem võimalus vargusteks, sest väiksema personaliga poodides jäävad eraldatud alad tihti tähelepanuta.

Eriti raskesse olukorda paneb see seadusemuudatus väiksemad kauplused, kuna nõutavad ümberkorraldused ei ole alati üldse võimalikud. Ka statistika näitab, et sulgemisele lähevad valdavalt väiksemad, eelkõige maapiirkondades asuvad kauplused.

Praegu kehtivas seaduses sõnastatud piirang on kaupmeeste arvates liiga laialt tõlgendatav, mis teeb seaduse rakendamise järelevalve nii kontrollija kui kontrollitava jaoks keeruliseks ja mitmeti mõistetavaks.

Kulutusi ja investeeringuid on teinud juba kõik kaupmehed, kuid ebaselgest kehtivast regulatsioonist tulenevalt jääb suur tõenäosus täiendavateks ettekirjutusteks ja neist tulenevateks lisakulutusteks, märkis liit.