"Ühest küljest tuleb vaadata, mida Venemaa reaalselt suudab," kommenteeris Made Delfile. "Teisest küljest tuleb arvestada, et Venemaa praegune juhtkond ei tegutse ratsionaalselt meie mõistes."

Made sõnul on reaalne Vene taktikaliste tuumarelvade paigutamine Balti riikide naabrusesse, sh. Kaliningradi oblastisse. Samuti on reaalne Vene laevastiku ja õhujõudude veelgi suurem aktiivsus Läänemerel.

"Ebareaalne on Venemaa otsene sõjaline rünnak Balti riikide kui NATO liikmesriikide vastu," ütles Made. "Venemaa jaoks on kõige valusamad Lääne majanduslikud sanktsioonid, mitte see, kus paiknevad NATO sõjajõud."

Made sõnul püütakse sõjalise ähvardamisega, sealhulgas ka tuumarünnaku-ähvardusega, survestada USAd, et too ei oleks enam sanktsioonide-poliitika liider. "Moskvas arvatakse, et kui USA lõdvendab sanktsioone, siis teeb seda ka Euroopa Liit," lausus Made.

Made peab kõige rohkem võimalikuks mittesõjalist survestamist Läti puhul. "Siinkohal on oluline, et Eesti ja Leedu ei tohi mitte mingil juhul jätta Lätit tema julgeolekumuredega üksi, vaid peavad ühise stabiilsuse hoidmiseks pakkuma kõikvõimalikku abi," manitses Made.

Made sõnul peab NATO liitlasvägede kohalolek Eestis, Lätis ja Leedus kindlasti praegusest veelgi tugevnema. "See on ainus reaalne garantii välistamaks Baltikumis Venemaa korraldatavat "kuuma" kriisi," hindas Made.