Toona tuli initsiatiiv Isamaaliidu poolt, kuid komisjoni siiski ei loodud. Eesti Panga juht Vahur Kraft käis aga VEB fondi teemal riigikogu ees kõnelemas ning sellest esinemisest on säilinud ka stenogramm.

Isamaaliitlane Tõnis Lukas päris 2004. septembris riigikogu ees Kraftilt, kas VEB fondi asjus ei peaks looma riigikogu komisjoni.

„Mina arvan küll, et antud juhul ei ole tarvis komisjoni moodustada, kuivõrd on tegemist ikkagi riikidevahelise läbirääkimise teemaga selles mõttes, kuidas leida probleemile lahendust,“ vastas Kraft siis.

„Kuna Isamaaliidu poolt on nii arupärimises kui vastava komisjoni moodustamise eelnõus viidatud justkui selgusetusele, informatsiooni puudulikkusele või mingisuguste summade kantimisele, siis siinkohal ma julgen küll täie vastutustundega öelda, et informatsiooni on olnud piisavalt ja mingisuguseid summade kantimisi ei ole olnud,“ jätkas ta.

Uurimiskomisjoni mõte kogub poolehoidu

Tänavu 16. jaanuaril avaldatud Eesti Panga koostatud VEB fondi auditist selgub, et keskpank saatis 1995. aastal Venemaa Välismajanduspangale teadlikult külmutatud rahade kohta valeandmeid sisaldava kirja. Tolleaegse Eesti Panga presidendi kohusetäitja Vahur Krafti allkirjaga dokument valetas, et firmale TSL International kuulub nõudeid külmutatud rahale 32,3 miljoni dollari väärtuses.

"Olen oma elu jooksul allkirjastanud palju dokumente, kuid kindlasti mitte teadlikult valeandmeid sisaldavaid või ebasobivatel asjaoludel koostatud dokumente. Kõik olulised otsused VEB Fondi küsimustes on langetatud institutsionaalselt, millega kellegi võimalikud subjektiivsed eesmärgid on viidud miinimumini," teatas Kraft pärast auditi esitlust.

"Olles juba aastaid tegutsenud erasektoris ning arvestades asjaolu, et vaatamata põhiseaduslike institutsioonide otsustele, püütakse jätkuvalt peale suruda kellegi majandushuve, aga võib olla ka poliitilisi ambitsioone, ei pea ma korrektseks ja kohaseks anda praegu omalt poolt täiendavaid hinnanguid VEB Fondi tegevusele," põhjendas ta, miks ta ei soovi praegu rohkem kommentaare jagada.

Keskerakonna ja SDE esindajad on öelnud, et riigikogu uurimiskomisjon aitaks tublisti valgust heita VEB fondi temaatikale. Ka Reformierakonna koalitsioonipartneri IRLi fraktsiooni juht Kaia Iva ütles eile Delfile, et kui peaks ilmnema vajadus, siis nemad uurimiskomisjoni teel ei seisa. Reformierakonna fraktsiooni juht Jaanus Tamkivi seadis eile teemat kommenteerides uurimiskomisjoni otstarbekuse kahtluse alla.

Täna õhtul kinnitas Delfile Reformierakonna riigikogu fraktsiooni aseesimees Remo Holsmer, et VEB-fondi minevikutehingute uurimiseks komisjoni loomise poolt on kogu fraktsioon.