Fond aitab mehel kätte saada ravimi Vectibix (panitumumab), mida haigekassa ei rahasta. Mees ise panustas ravimiostu sümboolse summa.

Pikka aega teatri alal näitlejana, lavastajana ja koolitajana tegutsenud pensionär, kelle ravile fond seekord õla alla pani, elab Pärnumaal. Viis lapselast käivad seal regulaarset maavanaisa ja -vanaema juures. Märtsis ootab meest järjekordne tähtsündmus: siis saab ta juba kuuekordseks vanaisaks. Seega tal on, mille nimel täisväärtuslikult elada.

Kasvaja avastati mehel kaks aastat tagasi üsna juhuslikult tavalise tervisekontrolli käigus. Ta läbis mitu lõikust ja keemiaravi seanssi, kuid tänaseks on keemiaravi võimalused sisuliselt ammendunud.

“Haigus on olnud üsna agressiivne, tasapisi on kolded suurenenud. Mulle sisuliselt antigi mõista, et mine nüüd koju, istu maha ja oota surma - kuni sain veel ühe võimaluse kalli ravimi abil. Minu pension on 400 eurot. Ise ma rohu eest maksta ei saaks. Seetõttu on fondi toetus tõeline kingitus. Seda tänu on sõnadega raske väljendada,” räägib patsient.

Vectibix on ravimifirma Amgen toodetav infusioonilahus, mida kasutatakse soolevähi ravis ja mis pidurdab kliiniliste uuringute järgi oluliselt haiguse süvenemist. Haigekassa seda ei kompenseeri, kuigi onkoloogid on vastava taotluse teinud. Parimal juhul võib Vectibix soodusravimiks saada alles 2016. aastast.

SA Hille Tänavsuu Vähiravifond Kingitud Elu on asutatud 5. veebruaril 2014 Hille ja Toivo Tänavsuu ning Janek Mäggi poolt. Fond hüvitab annetustest kogunevate võimaluste piires nende patsientide raviarveid, kelle ravimeid Eesti Haigekassa ei kompenseeri. Raha tuleb sihtasutusele tehtud annetustest.