61-aastane rinnavähiga naine Tartumaalt saab fondi abil ravimi Kadcyla (trastuzumabemtansiin). Naine panustab ise oma ravisse 3000 eurot, millele fond lisab üle 8000 euro, teatas fondi pressiesindaja.

69-aastasele naisele Tapalt võimaldab fond aga ravimi Tafinlar (dabrafeniib). Tema panustab oma ravisse 2000 eurot, fond katab ülejäänu. Naisel on kaks last ja kaks lapselast ning sel suvel tähistas ta abikaasaga 40. pulma-aastapäeva.

„Möödunud aasta sügisel pöördusin kohaliku arsti poole, et võtta ette midagi nabasongaga. Doktor kahtlustas kohe tõsisemat tõbe ning suunas edasistele uuringutele. Veel paar kuud tagasi ei olnud mul mingeid kaebusi. Kui diagnoosi poleks pandud, poleks arvanudki, et midagi on viga,“ kirjeldas patsient. „Alguses ma ei rääkinud lastele midagi, arvatavasti ei saanud ma ise ka päris täpselt aru, mis tegelikult toimub - mingit otsest tervisehäda ju ei olnud. Kui sain teada, et siirded on juba ka ajus, saabus tõeline šokk. Keemiaravi ei olnud ka aidanud, pigem kasvajatele hoogu juurde andnud.“

Naisele rääkis „Kingitud elu” fondist tema raviarst. „See on tõesti meie viimane lootus. Meie perel pole selliseid sääste, et ise ravimit osta. Fondi annetajatele ütleksin: suur tänu teile, head inimesed. Ka väike annetus võib aidata kellelgi näha oma lapselapsi sirgumas ja kooli lõpetamas. Kontrollige ja hoidke oma tervist!”

Mõlema, nii kaugelearenenud rinnanäärmevähi ravimi Kadcyla kui ka melanoomiravimi Tafinlari lülitamine haigekassa tervishoiuteenuste loetellu on olnud arutlusel, kuid otsused võivad sündida alles aasta lõpus. Vähihaigetel pole võimalik oodata, sest iga päev on arvel.

Viimastel nädalatel on fond jätkanud ka kahe mehe eduka soolevähiravi toetamist. Mõlemad mehed jäid sel aastal oma raviga haigekassa ukse taha ning fond aitab neid lühikese aja jooksul juba teistkordselt ravimi Vectixix (panitumumab) soetamisel.

Ühel neist - 44-aastasel Pärnu pereisal on ravi tulemusel enamike vähikollete kasv peatunud ning kasvajamarkerid langenud olulisel määral. Noor mees tunneb end hästi, elab täisväärtuslikku elu ja hoolitseb oma pere eest. Iga kuu panustab ta oma ravisse 250 eurot.

„Enesetunne on hea, suudan käia tööl ja veeta kvaliteetselt aega oma lähedastega. Suur tänu fondi annetajatele, sest ise ma seda ravi endale lubada ei saaks,“ kirjeldas mees.

Teine mees - isa ja vanaisa - elab Viljandis ja tähistab peagi oma 80. juubelit. Tema tervisele hästi mõjunud vähiravisse panustas fond maikuus 4000 eurot ning panustab nüüd veel 4000 eurot. Sama suures mahus katab mees oma ravikulud ka ise.

„Ravim on pikendanud mu elu. Saan elada ja tunnen elust rõõmu. Olen väga tänulik kõikidele annetajatele,” ütleb mees.

„Kevadest saadik on hüppeliselt kasvanud fondile esitatud abitaotluste hulk,” ütles vähiravifondi „Kingitud elu” juhataja Toivo Tänavsuu. „Kuid tänu Eesti inimeste headusele ja rohketele annetustele oleme jätkuvalt saanud toetada absoluutselt kõiki, kes meilt on abi palunud ja toetuse kriteeriumitele vastanud. Saame inimestele kinkida hindamatut: tervist, lootust, täisväärtuslikku aega ja elupäevi. Suur tänu kõikidele fondi toetajatele. Kõik see sünnib vaid tänu teile.”

Sel nädalal jätkab vähiravifond „Kingitud elu” aktiivselt annetuste kogumist Käsmus Viru Folgil ning Pärnus Weekend Festivalil.

Sel aastal on fond kogunud annetustena juba ligi 300 000 eurot, toetanud enam kui 25 eestimaalast ning panustanud Eesti vähiravisse kokku üle 200 000 euro.