"Haigekassa nõukogu otsustas hiljuti, et uuest aastast saavad patsientidele kättesaadavaks moodsad ja kallid melanoomiravimid pembrolizumab (Keytruda) ja nivolumab (Opdivo) ning rinnavähiravim pertuzumab (Perjeta). Ainuüksi 2016.aastal, kui neil ravimitel puudus haigekassa rahastus, on vähiravifond neid soetanud mitmele inimesele kokku ligi 120 000 euro eest," teatas fond oma Facebooki lehel.

"Haigekassa möönab, et aastakümneid on olnud kaugelearenenud melanoomiga haiged kogu maailmas väga kurvas seisus: haiguse keskmine eluiga on olnud alla ühe aasta. Alates 2010. aastast on maailmas registreeritud seitse uut ravimit, millest nüüdseks kolm – dabrafeniib (alates 2016), nivolumab ja pembrolisumab on Eesti patsientidele kättesaadavad.

Siiski on haigekassa otsuses mõned niiöelda agad: kõiki melanoomiga võitlevaid inimesi (kes vajavad Opdivot või Keytrudat) haigekassa ei aita. Nende ravi, kes on enne saanud soodusravimit dabrafeniib (ja kellel on nn BRAF mutatsioon), ei pea riik piisavalt kulutõhusaks. Nii jääb vähiravifond endiselt viimaseks õlekõrreks näiteks 57-aastasele emale ja vanaemale, kes alustas hiljuti fondi abil ravi Opdivoga."

Näitena toob fond välja narvalanna Svetlana Klaost (67), keda toetatakse Keytruda ostul juba 2015. aasta keskpaigast. "Iga kuu kulub tema ravile ligi 6000 eurot, kuid uuest aastast võtab selle ravi rahastamise üle haigekassa. Ravi on Svetlanale väga hästi mõjunud ning arstid hindavad, et tal on võimalus kaugelearenenud vähist täielikult (100%) terveneda. Oleme aidanud Svetlana üle suure ja sügava kuristiku," kirjutab fond.

Sel aastal on heategevusfond panustanud ka põlvalanna Anika Mõrdi (50) elu ja tervise heaks. "Tema rinnavähiravi preparaadiga Perjeta toetasime kokku enam kui 20 000 euroga. Anika ravi sai sügisel otsa, sest arstid tunnistasid naise terveks! Ka Perjetat vajavad patsiendid mahuvad uuest aastast haigekassa vihmavarju alla," lisas fond.

"Aitäh kõikidele annetajatele, kes on aidanud Svetlanal, Anikal ja paljudel teistel Eesti inimestel ületada ravi mitterahastamise kuristiku, kinkides neile lootust, elupäevi ja tervist."