Fondist saab esimesena toetust 63-aastane naine, kes vajab munasarja pahaloomulise kasvajaga võitlemisel ravimit Avastin (Bevacizumab).

Avastini näol on tegemist ravimiga, mille lisamist haigekassa soodusravimite nimekirja taotlesid juba 2013. aasta alguses Eesti Onkoloogide Selts ja Eesti Onkoteraapia Ühing. Praegu see sinna aga veel ei kuulu, mistõttu tuleb vähihaigel endal leida ravimi ostmiseks tuhandeid eurosid. Üks Avastini ravikuur maksab kuni 1800 eurot ning patsiendil võib vaja minna üle 20 kuuri.

Avastini kasutatakse mitmete vähipaikmete ravis, näiteks käärsoole-, pärasoole-, kopsu- või rinnavähi ravimiseks. Seda antakse tavaliselt ühe osana vähiravimite kombinatsioonist.

Anonüümsust palunud patsient rääkis: “Ühelt poolt mõistan, et riiklik tervishoiuteenuste süsteem vajab uute ravimite rahastamise üle otsustamiseks aega ja pikaaegseid uuringuid. Samas on aga kõnealune ravim laialdaselt kasutusele võetud paljudes riikides üle maailma, miks mitte siis Eestis? Müügiluba on sellele ravimile seejuures Eestis juba antud. Vähiravimite hinnad on uskumatult kallid ning tavainimesele käib nende ostmine selgelt üle jõu. Minu suureks kergenduseks asus vähiravifond "Kingitud elu" ravi rahastamise taotlusi vastu võtma peaaegu samal ajal minu järjekordsete ravikuuride algusperioodiga ning fondi nõukogu langetas taotluse osas positiivse otsuse.“

„Rõõm, et fond on nüüdseks käivitunud nii-öelda täistsüklis. Lisaks annetuste kogumisele anname juba ka toetusi välja. Patsiendid on meid üles leidnud ning fond on neile tõesti vajalik,“ ütles fondi nõukogu esimees Toivo Tänavsuu.

SA Hille Tänavsuu Vähiravifond „Kingitud Elu“ (www.kingitudelu.ee) on asutatud 05. veebruaril 2014 Hille ja Toivo Tänavsuu ning Janek Mäggi poolt. Fond hüvitab annetustest kogunevate võimaluste piires nende patsientide raviarveid, kelle ravimeid Eesti haigekassa ei kompenseeri. Raha tuleb SA-le tehtud annetustest.

Fondi nõukokku, mis otsustab kas ja keda toetatakse, kuuluvad onkoloogid dr Peeter Padrik, dr Hele Everaus, dr Kristiina Ojamaa, dr Kadri Putnik ja tervise arengu instituudi direktor Maris Jesse, näitleja Rita Rätsepp ja ajakirjanik Toivo Tänavsuu.