Eesti Vähiliit on 23 tegevusaasta jooksul näinud nii muret kui rõõmu, kuid üks on kindel, heategevus on olnud nende töös suureks liikuma panevaks jõuks.

Nii näiteks pani heategevus sõna otseses mõttes liikuma 2009. aastal uue vähiliidu mammograafiabussi, mis sõites Lõuna- ja Kesk-Eestis on selles piirkonnas oluliselt tõstnud naiste sõeluuringus osalemise protsenti, ulatudes mõnes maakohas isegi kuni rekordilise 70 protsendini. Uuringuid selles bussis teostavad radioloogiatehnikud SA TÜ Kliinikumist.

Tänaseks on buss, annetajate abiga, varustatud kaasaegseima digitaalse mammograafiga, mis on aidanud avastada rinnavähki veelgi täpsemalt.

Kahjuks aga ei näita vähk meie ühiskonnas taandumise märke ja mis puudutab nahavähki ning nahamelanoomi siis üha sagedamini näitab ta oma agressiivset iseloomu.

Eesti Vähiliit juhib tähelepanu, et iga päev avastatakse Eestis 3 nahavähi juhtu ja
viimase 10 aasta vältel on haigestumus melanoomi Eestis kasvanud lausa poole võrra.

Melanoomi uusi haigusjuhte esineb Eestis igal aastal keskmiselt 7 mehel ja 14,5 naisel 100 000 inimese kohta. Mittemelanoomseid pahaloomulisi nahakasvajaid esineb igal aastal Eestis 44 mehel ning 65 naisel 100 000 inimese kohta.

Eesti elanike sagenev reisimine päikeserohketesse riikidesse ja sealne mõõdutundetu päevitamine ning noorte üha tihedam solaariumi külastamine on kasvatanud pidevalt nahavähki ja naha melanoomi haigestumist.

Tähtis on teada, varane haiguse avastamine tagab parima ravitulemuse. Mida väiksemate muutustega alustada ravi, seda lihtsam see on ja seda kindlamini saab terveneda. Kahjuks enamikes Eesti väikelinnades nahaarstide vastuvõtte ei toimu ja inimesed ei pääse õigeaegselt arsti juurde.

See on põhjuseks miks Eesti Vähiliit alustab Eesti Nahaarstide Seltsi heakskiidul heategevuskampaaniaga ja kogub aidata soovijatelt annetusi uue mobiilse dermatoloogilise diagnostika kabineti ostmiseks, mis hakkab sõitma mööda Eestimaad, et kiirendada inimeste õigeaegset jõudmist nahaarsti juurde.

Annetustelefon 900 1013 – annetuse suurus 10 eurot
MTÜ Eesti Vähiliit a/a EE562200221002163986

Eesti Vähiliit/www.cancer.ee/631 1730/info@cancer.ee