Haigekassal pressiesindaja Aet Truu sõnul seda raha ei ole.

“Ravikindlustuse raha on kõiki teisi vajadusi arvestades ära planeeritud,” ütles Truu Eesti Päevalehele. “Konkreetse juhtumi lahendamisel tuleb otsida raha väljastpoolt haigekassa eelarvet.”

Gliveci kompenseerimine verevähihaigetele vajab haigekassa hinnangul poliitilist otsust, et anda selleks raha riigi lisaeelarvest. Aet Truu sõnul on Glivec loomas pretsedenti ning on arvata, et selliseid juhtumeid tuleb tulevikus juurde. Sellepärast tahaks haigekassa määratleda taoliste tundlike küsimuste lahendamise ravikindlustuse seadusega.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Meelis Atoneni sõnul pole haigekassal lootust lisaeelarvest ravimi kompenseerimiseks raha saada, kirjutas ajaleht.

“Ma ei pea õigeks, et riigieelarve kaudu viiakse ellu projekte, mis peavad ikka meditsiiniraha kaudu käima,” ütles Atonen. “Riigieelarve on samuti ära jaotatud nagu haigekassa omagi.” Tema sõnul tuleb teha selgeks, mida haigekassa solidaarsusmaksuga toetatakse ning kui palju peavad inimesed ise ravi eest maksma.

Sotsiaalministeerium ja haigekassa plaanisid Gliveci kompenseerimiseks leida raha soodusravimite nimekirja kantud südamerohtude arvelt, mida on võimalik asendada sama heade, kuid odavamate ravimitega. Seepeale teatas kardioloogide selts haigekassale, et ei pea õigeks erialade vastandamist ja kümnete tuhandete südamehaigete järsku üleviimist teisele ravile.