Tulge, läheme nüüd kooli!

Nonii, tuleb siis kaua lubatud postitus kooli kohta. Nagu eelnevalt oleme kirjutanud siis Castelo Branco Polütehnilises Instituudis on 6 eraldi seisvat üksust: põllumajandus, ärindus/turism, tervishoid, haridus, tehnika ja kunst. Meie õpime tehnikat, seega kooli nimeks on : EST- Escola Superior de Tecnologia.
Meil on 4 erinevat korpust kus tunnid toimuvad

Õppejõule juustu ja vorsti? Pole probleemi!
Aga millised on meie tunnid ? Kõik tunnid, va Inglise keel, toimuvad Portugali keeles. Mõtlete küll, et oleme ässad ja saime kohaliku keelekursuselt läbi ja peaks oskama nüüd. Kui õppejõud soovib, et talle juustu ja vorsti poest telliksime, siis probleemi pole. Seda võiksime teha igapäev. Iga tunni lõpus lähme õppejõudude juurde, et saada tunnis toimuvast kokkuvõtte. Kahjuks seda ka vigases Inglise keeles.

Egonil on kool esmaspäevast neljapäevani, on päevi mil kool lõppeb 17.30.... Tunniplaan näeb ette 5 ainet, millest 2,5 on puhtalt matemaatikaga seotud ( 2,5 sest üks aine koosneb nii matemaatikast kui ka ärijuhtimisest). Ülejäänud 2,5 jagunevad : Inglise keel, Masinapargi juhtimine ning ärijuhtimine. Kõlab hästi ? Muidugi kõlab, sest meile ei tehta mingeid erandeid. Õppeaine " Masinapargi juhtimine" tuleb külastada tehast ja sealsele masinale koostada hooldusplaan, Portugali keeles.

Tänaseks oleme käinud juba kuu aega koolis. Tundidest puududa lihtsalt ei saa- teemadega minnakse edasi ja jääd hätta. Lisaks sellele, kui puudud rohkem kui 20% ühest ainest, siis on ainult 1 eksami võimalus ainest läbimiseks. Muidu on 3 eksami võimalust. Kõigele sellele soovitakse saada igasuguseid esitlusi, kontrolltöid ja aruandeid, nagu Eestiski. Ehk midagi pole muutunud, va see, et tegelikult on keelebarjäär.

Tehnika on midagi muud kui poliitika
Kusjuures paljude teiste erasmuslaste elu on natuke kergem, sest paljud nende õppejõud tahavad saada ainult kursusetööd, seda ka alles jaanuaris. Lihtsamalt öeldes tähendab see seda, et nad ei pea nii tihti koolis käima kui meie. Loogiline ka - tehnikaalad on ikka midagi muud kui näiteks poliitika. Meie Itaallasest toakaaslane- 3 ainet, millest läbima peab 1. Õppejõud soovivad temalt saada 3 kursusetööd ja 2 eksamit kokku. Reaalselt koolis peab käima ainult ühe loengu nädalas.

Kuid milline näeb välja Eriku koolinädal? Laupäevast esmaspäevani on vabad päevad. Ülejäänud päevad naudib mees kooli. Kuigi tunnid on portugali keeles, siis õnneks on õppejõud nõnda vastutulelikud, et on nõus sinuga oma vabast ajast kohtuma ning kokkuvõtvalt asju selgitama. Küll aga on saadud informatsioon pigem ülevaatlik, kuid parem ikka kui mitte midagi. Tegelikult on paar korda mainitud küll, et pole kohustuslik kohal käia, kuid üritame sellist asja vältida. See pigem näitab õppejõududele, et mehed üritavad. Aga et üldse mitte midagi aru ei saa, seda öelda ei saa. Sest arvutusi on palju ja valemid on ühed-samad igalpool. Lihtsalt nende juurde jutustatav tekst - miks, kuidas, millal jne.
Tunnis tehtavad non-stop harjutused.

Non-stop arvutusi on palju. Väga palju ja kõike tuleb teha käsitsi. Tunnis arvuti kasutamine on keelatud. Ehk kõik integraalid ja diferentsiaalid ja muud õnnelikud asjad tuleb käsitsi paberi ja pliiatsiga leida. Even though its 21th century. Tegelikult näeb koolis läpakaga isikuid väga harva ja enamjaolt on tegu Erasmuse omadega.

Kahjuks pidi Egon oma 500 lk Mathematics for Engineers tagasi raamatukokku viima. JAH, ta avas selle ja isegi õppis sealt igapäev. Ühel päeval, peale kooli, tuli Egon koju. Istus kööki maha ja vandus südamest.
Erik jooksis teisest toas ja ehmatas: "MIS JUHTUS ?!"
Egon : "Õppisime täna integraale ja diferentsiaale, tegime kõik arvutused käsitsi, üle kolme A4 kirjutasin täis."
Erik: "Ossa raisk, päris hull... Kas sa midagi aru ka said mida sa tegid seal?"
Egon: "Jaaa, asja juures kõige hullem oligi see, et ma isegi sain aru mida ma tegin seal ?!"
Erik: "Tule võta külm õlu, kõik saab korda ! Aitan sul selle unustada."

Raamatukogu pole küll nii uhke kui Tartus, kuid ajab asja ära. Iseenesest erialast kirjandust on palju ja suur osa neist on inglise keeles.
Kirjandust uurimas.
Kolme euroga kõht täis ei millestki
Iga õige tudeng teab, kui tähtis roll on söögil. Siinses sööklas on võimalik saada 3€ lõuna- Praad, supp, salat, magustoit, vesi ja võiku. Kõlab hästi? Odav ja palju. Seda see ongi- odav ja palju. Maitset ei midagi. Enamjaolt on valida 4 menüü vahelt, millest 3 on riis ja 1 mingi segu. Kuid ausalt, suures plaanis pole vahet, kas nälgid või mugid kõhu täis mitte millestki.
Maitses sama "hästi" kui välja nägi, prrrr väkk!
Selle eest oleme leidnud kooli kohvikust sellise variandi, mis on poole odavam ja palju palju parem!
 Breakfast at EST. Coffee keeps Engineer going !

Kahjuks või õnneks on koolis alatihti Wi-Fi'ga probleeme. Mis sest, et tegu on tehnikainstituudiga, on siin imelisi päevi, kus puudub nett. Kui puudub nett, siis puudub ligipääs ka Moodle keskkonnale ja teistele õpingusüsteemidele. Loodetavasti asi paraneb aja jooksul.

Tõenäoliselt te kõik teate vanasõna: Liigne agarus on ogarus. Selle raames võib juba öelda, et Egon on ärijuhtimise tunnis nii hästi silma jäänud, et õppejõud on palunud tal koostada lisaks ettevõtte plaanile, tooteplaani ja Eesti vs Portugal- majanduslikud, ettevõtlus ja innovaatilisuse näitajad. Samal ajal kui teised teevad kolme peale pisikese esitluse - millised on erinevad ärimudelid.

Kõik eelnevad postitused, mis on rääkinud pidudest on olnud vaid melu osa. Tegelikkuses me õpime iga päev, iga päev külastame õppejõude pärast tundi ja uurime- mis värk on, kuidas on jne.
MIDA ROHKEM ME PIDUTSEME, SEDA ROHKEM ME ÕPIME !