Vaher ütles täna Rõuges toimuvale priitahtlike pritsimeeste foorumile edastatud videotervituses, et vabatahtlik päästeala on viimastel aastatel läbi teinud tubli arengu, mille tulemusel on vabatahtlike päästekomandode arv ületanud riiklike komandode arvu. "Enam ei ole vabatahtlikud päästjad riikliku päästesüsteemi "väike vend". Vabatahtlikud päästjad on üks suurimaid vabatahtlikke võrgustikke Eestis, mis annab olulise panuse, et me kõik tunneksime end turvalisemalt," lausus ta.

Vaher märkis, et vabatahtlikud päästjad on riigi ühe tähtsama tuumikfunktsiooni - sisejulgeoleku tagamise - olulised ning ajas üha kasvava tähtsusega osalised. Tema sõnul võimaldab vabatahtlike kaasamine teha päästetöid abikaugetes piirkondades nagu väikesaared või haja-asustatud alad mandril, kuhu riikliku päästeteenusega oleks väga keeruline jõuda. "Just seal on vabatahtlik initsiatiiv ja riigi koostöö olulisim," ütles minister.

Päästeala vabatahtlusele ja kogukonna turvalisusele pühendatud iga-aastane foorum toimub sel nädalavahetusel Võrumaal Rõuges. Eestis tegutseb praegu 844 vabatahtlikku päästjat, samas kui alles 2008. aastal oli neid 503.