Minister rõhutas ka vajadust veelgi tugevdada politsei tegevust kangete sünteetiliste uimastite pakkumise vähendamisel.

"Eestis on endiselt üks tõsisemaid narkoepideemiaid Euroopas. Aastate lõikes pole narkosurmade arv vähenenud ning alaealiste uimastitarvitamine on võrreldes 1995. aastaga rohkem kui neljakordistunud. Politsei puutub narkomaania tagajärgedega kahjuks juba igapäevaselt kokku, lisandunud on narkojoobe järjest sagedasem tuvastamine liikluses," nentis Vaher.

„Tulevaks aastaks oleme seadnud eesmärgiks raskete narkokuritegude uurimise ning narkoüksuste võimekuse tõstmise uuele tasemele. Kriminaalpolitsei saab selleks juurde ka hulga rahalisi vahendeid. Peame võtmetähtsuseks nende isikute kindlakstegemist, kes mõjutavad enam narkoturgu ja tegelevad laiaulatusliku uimastikaubandusega,“ rõhutas Vaher.

Erilise prioriteedina tõi minister välja uimastikasutuse vähendamise ja narkoennetuse alaealiste hulgas. „Selle saavutamiseks on möödapääsmatult vajalik kõikide osapoolte ja eri tasandite vaheline tihe koostöö,“ ütles Vaher.

Keskkriminaalpolitsei politseimajor Risto Kasemäe sõnul keskendub politsei- ja piirivalveameti järgmise aasta narkokuritegevuse vastane tegevuskava lisaks ka asutusesisese koostöö tõhustamisele.

„Tavapäraste kriminaal- ja korrakaitsepolitseilistele tegevustele lisanduvad ka piirivalvealased tegevused, kuna seoses Schengeni leppe kompensatsioonimeetmete elluviimisega on piirivalvurid üle võtnud teatud politseilised tegevused, mis viivad piirivalvespetsialistid piltlikult öeldes sügavamale sisemaale ja endisest suuremasse kokkupuutesse narkosüütegudega,“ ütles politseimajor Kasemäe.

„Lisaks loodetakse tihendada koostööd riigipiiril, kus piirivalvurid koos Maksu- ja Tolliameti spetsialistidega moodustavad nii-öelda narkoainete riiki imbumise eesliini,“ lisas ta.

Oma rolli ja tegevuskavasid uimastite kättesaadavuse piiramisel tutvustasid ka ravimiamet, maksu-ja tolliamet ning riigiprokuratuur. Lisaks andis sotsiaalministeeriumi esindaja ülevaate peatselt valmiva rahvatervise arengukava peatükist „Narkootiliste ainete tarbimise vähendamine ning kahjude vähendamine tervisele ja ühiskonnale“.

Vähemalt neli korda aastas kogunev uimastiennetuse valitsuskomisjon kohtus esmakordselt käesoleva aasta 29. mail. Varasemalt on käsitletud uimastisõltuvuse ravi ja rehabilitatsiooni temaatikat ning noorte ja esmatarbijatega seotud probleemistikku.

Siseministri juhtimisel loodi 2012. aasta aprillis kõrgemal poliitilisel tasemel valitsuse uimastiennetuse komisjon, mille liikmeteks on neli ministrit (sise-, sotsiaal-, haridus- ja justiitsminister), eksperdid, vabakonna ning omavalitsuste esindajad.

Komisjoni eesmärgiks on kõrgemal riiklikul tasemel pöörata narkomaania vähendamisele senisest suuremat tähelepanu, strateegiliselt koordineerida nii ennetust kui pakkumise vähendamist ja siduda ühise eesmärgi nimel tervikuks kõikide jõudude tegevus.