"Tavapolitsei ei ole aastate jooksul nendest rägastikest saanud sotti ega ole omavalitsuste varguseskeeme suutnud takistada, sest eelistused ja ressursid olid suunatud mujale. Sahkerdajatest võimurid on mitmel pool segamatult määrinud omadele kõike mis võimalik," selgitab omavalitsuste radikaalse vähendamisega välja tulnud regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri parteikaaslane Vaher.

"Moissejevi-Ovsjannikovi niiditõmbamised Narvas, tandemi Saretok-Sau maade kantimised Viimsis, Kohtla-Järve imeline partnerlus Ossipenko äridega, Mae&Co vägiteod Keila vallas, kurikuulsad vanalinna ärastamisskeemid Tallinnas – seda loetelu võivad lugejad jätkata kümnete juhtumitega."

Samuti kirjutab Vaher, et kaitsepolitsei määramine jälitama riigivargaid Tallinnas, Tartus, Pärnus, Narvas, Kohtla-Järvel ja Jõhvis on toonud päevavalgele probleemide laviini. "Ainult järelevalve parandamisest aga ei piisa, kui ei suurene ametnike kompetents ja otsustuste läbipaistvus. Pealegi on korruptsiooniuurimine reaalselt suudetud käivitada vaid suurlinnades," põhjendab riigikogulane.

"Mida korrastatum juhtimine, seda suurem ametikohaga kaasnev vastutus ning tehtavate otsuste kvaliteet. Mida vähem ametnikke, seda vähem kiusatust korruptsiooniks. Lihtsamaks muutub nii Riigikontrolli kui korruptsiooniuurijate töö, sest 227 omavalitsust ei suuda keegi katta. Haldusreformijärgses Eestis tuleb anda kõikide omavalitsuste korruptsiooniuurimine kapole," kinnitab Vaher.