Ees­ti Päe­va­leht vest­les Võru lin­na koo­li­di­rek­to­ri­te­ga, sest Võru on sa­ma suur kui Soo­me koo­lit­ragöö­dia paik Kau­ha­joe vald koos lin­na­ga — um­bes 14 500 ela­nik­ku.

“O­len mi­tu tun­di mõel­nud, kui­das sel­li­ses olu­kor­ras ta­li­ta­da,” ütles Võru Kreutz­wal­di gümnaa­siu­mi di­rek­tor Kat­rin Mar­tin­feld. “A­ga te­ge­li­kult ei tea ma ise­gi se­da, mil­li­sest koo­li­tu­sest puu­dust tun­nen.”

Ta ütles, et ohu kor­ral paa­ni­ka väl­ti­mist on õpi­tud tu­letõrjeõppus­tel, mis aga käsit­le­vad soo­tuks teist­su­gust olu­kor­da. “Kui muud väl­ja ei mõtle, kor­ral­da­me lä­hia­jal ühe tu­le­kah­juõppu­se, et osa­ta ras­kes olu­kor­ras ra­hu säi­li­ta­da,” ar­vas di­rek­tor.

“O­len mõel­nud, mi­da te­ha, kui kee­gi haa­rab püsto­li,” rää­kis Võru I põhi­koo­li di­rek­tor Hel­ve Si­bul. Hil­jaae­gu lu­ba­ti koo­li­le tu­li ot­sa pan­na, sel­lest krii­simõtted tu­lid­ki. “Kui aus ol­la, ega ma vä­ga häs­ti ei tea, mi­da te­ha pea­le pääs­tea­me­tis­se he­lis­ta­mi­se, kui al­gab tu­lis­ta­mi­ne. Ma ei tea se­da­gi, kas lap­sed tu­leb kii­res­ti ma­jast väl­ja saa­da või hoo­pis klas­si­des­se pei­tu­da,” mu­ret­ses pe­da­goog. Ta li­sas, et ha­ri­dustöö­ta­jad võtak­sid võima­li­ku krii­si­koo­li­tu­se heal mee­lel vas­tu.

Võru Kesk­lin­na gümnaa­siu­mi di­rek­tor Kaa­re Mar­tin­feld ütles, et ta on saa­nud krii­si­koo­li­tust tee­mal, mi­da te­ha õnne­tu­se jä­rel. “Kui­das käi­tu­da, kui kee­gi on sur­ma saa­nud, kui­das sel­lest õpi­las­te­le tea­ta­da, mi­da eda­si te­ha,” loet­les ta lä­bi­tud tee­ma­sid. Pa­ra­ku tun­nis­tas te­ma­gi, et ai­nu­ke loo­tus koo­li­tu­lis­ta­mi­se pu­huks on see, et püssi­ga tap­ja maj­ja ei saa­bu.

Di­rek­to­rid tun­nis­ta­sid, et Saa­re­maa kooli aas­ta­te­ta­gu­sest tu­le­kah­just õppis Ees­ti riik pal­ju ja prae­gu on tu­letõrjeõppu­sed koo­li­des igap­äe­va­sed. Pa­ra­ku tu­li see tar­kus ta­gantjä­re­le.

Haridusministeerium pole Soome eelmise, Jokela tulistamisjuhtumi järel mingeid erikoolitusi korraldanud. “Üldised juhised, kuidas kriisi puhul toimida, on ministeeriumi interneti kodulehel,” selgitas ministeeriumi pressiesindaja. “Kuu aja pärast toimuval koolijuhtide kohtumisel võetakse koolivägivalla ennetamine kindlasti jutuks,” lisas ta, rõhutades, et iga tulistamisjuhtum on eriline ja nendeks valmistuda väga raske.

Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort ütles, et Jokela tulistamise järel tänavu kevadel korraldas politseiamet koolijuhtidele koolivägivalla ennetamise koolitusi. Pressinõunik Kristina Kareva täiendas, et haridusasutuses kriisiennetamise koolituse korraldamiseks tulekski politseiametiga kontakti võtta.