"Õppus Sabre Strike on oluline nii Ameerika, Leedu, Läti ning Eesti kaitseväelastele kui ka tsiviilelanikele, sest tõestab, et juhul, kui meil läheb abi vaja, on see ka tulemas," ütles Lätis rahvusvahelist õppust Sabre Strike külastanud Eesti maaväe ülem kolonel Indrek Sirel. "Õppusel on treenitud seda, kuidas liitlased saabuvad Lätti, järgmisel õppusel harjutatakse NATO vägede saabumist Eesti pinnale."

Õppusel osalev Eesti Scoutspataljoni jalaväekompanii ning neile tugevduseks antud Ameerika Ühendriikide jalaväerühm harjutasid eile patrullbaasi ründava vastase tõrjumist.

"Üks rühm on tugeva vastase surve all, teine peab tegelema põgenikega ning haavatutega, ameeriklaste rühm reageerib baasis tekkivatele ootamatutele olukordadele," selgitas situatsiooni kompanii ülem kapten Kaido Kivistik. "Õppus pakub meile väga laia teemaderingi, mida treenida ja harjutada ning mida koduses keskkonnas ei ole võimalik tihti teha. Kui lisada siia veel rahvusvahelise koostöö mõõde, on tegemist tõsise väljakutsega."

Kolonel Indrek Sireli hinnangul saavad Eesti sõdurid väljakutsega väga hästi hakkama. "On hea teada, et Eesti sõdurit tuntakse, meie sõduri oskused on liitlastele teada, meie sõdurit hinnatakse kõrgelt," lausus kolonel Sirel. "Väga uhke tunne on, kui liitlaste ohvitserid räägivad Eesti sõduritest ainult kiitvalt."
Äge õppelahing käis hilisõhtuni, mil tugevadatud jalaväekompanii kapten Kaido Kivistiku juhtimisel sundis vastase taganema.

Õppusest "Sabre Strike" võtab osa üle 1600 kaitseväelase. Nelja riigi maaväe ja õhuväe ühisõppuse eesmärgiks on valmistada kaitseväelasi ette välisoperatsioonideks Afganistanis ning arendada koostööd liitlasvägede maa- ja õhuväeüksuste vahel.

Eestist osaleb õppusel Scoutspataljoni üks kompanii, Ameerika Ühendriikide Euroopa väejuhatusest Strykeri kompanii, soomusbrigaadi üks kompanii ja rahvuskaartlased, Lätist kaks jalaväekompaniid ning Leedust üks jalaväekompanii. Eesti, Läti, Leedu ning Ameerika Ühendriikide ühisõppus Saber Strike kestab Lätis Adaži polügoonil 31. oktoobrini.