Valitsuskabineti 15. märtsi istungil otsustati, et kahe nädala pärast esitavad kultuuri-, regionaal- ja haridus- ja teadusminister üheskoos valitsusele ettepaneku, kuidas Eesti Rahva Muuseumile planeeritud euroraha kasutada. Seega võiks valitsuskabineti ettepanekuid kuulda olla juba sel neljapäeval. Jätkuvalt on lootused kõrgel Vabaõhumuuseumil, kes oli järjekorras kohe ERMi sabas.

Paraku pole muuseumi uue külastuskeskuse detailplaneering saanud seni Tallinna linnavolikogust kinnitust. Detailplaneering pidi olema volikogus eelmisel nädalal, kuid kuna abilinnapea Taavi Aas, kes peaks detailplaneeringut tutvustama, läks puhkusele, lükati eelnõu arutamine linnavolikogus edasi.

Vabaõhumuuseumi direktriss Merike Lang sõnas Delfile, et tema teada peaks detailplaneering kinnitatud saama linnavolikogu järgmise neljapäeva, 5. aprilli istungil.

Samas on ministrid kultuuriministeeriumi avalike suhete nõuniku Nele Meikari kinnitusel euroraha jagamist juba arutanud. Detailplaneeringu puutumise tõttu Vabaõhumuuseumi tema sõnul küll nimekirjast välja arvatud ei ole ning otsuse teeb valitsuskabinet.

Valitsusjuhid on seni aga kohtunud teadmises, et Vabaõhumuuseumil detailplaneeringut pole ning selle saamine on veninud. „Lisaks detailplaneeringule on vaja saada ka ehitusluba,” nentis Delfile valitsuskommunikatsiooni direktor Liina Kersna, kelle sõnul peaks raha saamiseks projekt olema juba väga valmis. „Praeguse informatsiooni järgi ei tundu reaalne, et nad jõuaksid kõik oma dokumendid korda saada ja seda raha kasutada,” sõnas Kersna. 

Lang aga rõhutas, et detailplaneeringu kinnitamine on veninud linna tegevuse tõttu ja oleks veider, kui nad selle pärast tõukefondide rahast ilma jääks. „Loogika ütleb, et kui meil ei ole muud probleemi, siis teha eitav otsus samal päeval sellepärast, et meil ei ole seda [detailplaneeringut], see on natuke… Meist ei olene praegu enam mitte kõige vähematki, meie oleme oma töö teinud.”

Meikar nentis, et peale raha ära kasutamise lõpptähtaja otseselt ükski tähtaeg peale ei pressi, kuid siiski tahetakse otsused langetada võimalikult kiiresti, et töödega saadaks algust teha. Vabaõhumuuseumi järel ootab raha näiteks energiakeskus. Pärast valitsuskabineti otsust vaatab väljavalitud projektid omakorda üle Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.