“Ma ei saa lihtsalt aru, milleks meie peame maksma metsa eest, samas linna allasutused nagu botaanikaaed ja loomaaed ei maksa mitte midagi,” oli Eesti vabaõhumuuseumi direktor Merike Lang murelik. “Me teenindame ju ka eelkõige Tallinna linna ja siinseid külalisi.”

“Miks tehakse vahet kultuuriasutustel lihtsalt kuuluvuse järgi,” küsis Lang. “Loomaaial on sama suur territoorium kui meil, meil on ühispilet, aga meie peame maksu maksma. Ja kui nüüd riik juhtumisi ütleb, et ta ei saa seda maksu makstud, siis peame ise selle välja teenima, oma inimeste arvelt,” rääkis direktor Delfile.

Juba eelmine kord kui maksumäär tõusis, taotles vabaõhumuuseum linnalt maksusoodustust, aga ei saanud seda. “Maksu küll tõstetakse, aga detailplaneering on meil linna käes juba kuus aastat, seda ei saada ära tehtud, me oleme jäänud igasugustest eurorahadest ilma, kuna oleme ehitav muuseum, aga detailplaneeringut pole. Siin on linnal aega küll,” ohkas Lang. “Muuseum on 54 aastat eksisteerinud ja nüüd siis võtavad seda kui uudset kinnisvaraarendust.”

Kunstimuuseum maksab maamaksu 4896,70 eurot
Eesti Kunstimuuseumi (EKM) eelarves on ette nähtud konkreetne summa maamaksu tasumiseks. 2011. aastal maksab EKM maamaksu 4896.70 eurot. Maksumäära koefitsent on 1,5%. 2011. aasta seisuga on EKMil Tallinnas 13309m2 maad.

Detailplaneerigu kooskõlastamiseks nõudis linn vahepeal, et muuseumi territooriumil olevad puud kõik ära inventeeritaks. “Me asume ju metsas, see oleks ikka miljoneid maksma läinud see tegevus,” hämmastas direktorit linna nõudmine, sest inventeerimine tähendab peale puude ülelugemist ka nende kirjeldamist. “Siis me saime vähemalt nii palju, et ainult need alad, kus me kavatseme midagi peale ehitada, sealsed puud me oleme nõus ära inventeerima.”

Vabaõhumuuseum teenib praegu 60 protsenti eelarvest omavahenditest ning riigitoetus ei täida isegi kogu palgadfondi ära. “Pileti hind on meil praegu 6 eurot, aga näiteks turismimifirmad peavad meie piletit praegu ikka kalliks,” ei näinud Lang võimalust ka hinnatõusuks. “Ma loodan, et kultuuriministeerium aitab, mingil juhul ei ole seda võimalik omavahenditest katta. Samas, riigieelarve on juba koostamisel, meie poolt on läinud juba arvud välja.”

Vabaõhumuuseum maksab 79 hektari suuruse maatüki eest 39 433 eurot (616 992 krooni) aastas. Pärast Tallinna hinnatõusu peaks muuseum maamaksu maksma üle 65 700 euro (1 027 981,6 krooni).

Tallinna linnavaraameti maa hinna osakonna juhataja Tormi Tabor selgitas Delfile, et kuna loomaaed ja botaanikaaed on Tallinna omandis, on nad tulenevalt maamaksuseaduse § 4 lg 1 p 6. maamaksust vabastatud. Vabaõhumuuseumi omanikuks on aga Eesti Vabariik ja seetõttu ei ole muuseumile samadel alustel maksuvabastust võimalik rakendada.