Eesti peavoolu valija on jälle ära lollitatud. Praegune valitsus on ise süüdi oma madalas reitingus. Kiirustades ja läbimõtlemata langetatud otsused on saanud valitsuserakondadele saatuslikuks. Kuigi valitsusi on juhtinud Reformi- või Keskerakond, on valijate toetus hakanud kivina langema just valitsusliidu väiksematel liikmetel. Seekord siis sotsidel ja IRL-il.

Kahe suurerakonna kontorites nuputatakse juba teab mitmendat korda, kuidas üksteisele piisavalt reljeefselt vastanduda ja üksteise valijaid hirmutada. Kaks kartellierakonda nuputavad juba ammugi uusi võtteid, kuidas selle nn peavoolu valija ajusid pesta. Valijad unustavad „tsentrifuugi“ kõrghetkel ehk kampaania viimastel päevadel sootuks, et Kaja Kallas ja Yana Toom on samas fraktsioonis europarlamendis. Sisuliselt näitlevad nad sama tragöödia erinevates vaatustes. Peale selle on mõlema erakonna juhitavate Tallinna ja Tartu linnavalitsustes alatasa püsikundedeks kaitse- ja keskkriminaalpolitseinikud.

Mõlema suure kartellierakonna rahaasjad meenutavad aga täielikku rosoljet. Reformierakond on miljoni euroga miinuses ja Keskerakond on läbi aegade olnud kõigile ja kõige eest võlgu. Rahaasju need erakonnad ajada ei oska, mistõttu tekib vägagi põhjendatud küsimus, kas nii ülejala jagatakse laiali ka meie kõigi maksuraha.

Ajakirjanik Vahur Kooritsa meelest on aga valija nii rumal, et Keskerakonna ja Reformierakonna aastaid kestnud rahvaga ülbitsemine ja üksteisele vastandumine ei lähe „peavoolu valijale“ üldse korda. Valija jaoks olevat oluline ainult alternatiivse valiku puudumine ja erakonna juhtide mõistmatu – Kooritsa meelest - käitumine.

Vabaerakonnale ei ole võimalik inkrimineerida kartellierakondade sigadusi ega sahkerdamisi. Vabaerakond on täiesti normaalne, demokraatlik erakond. Erinevalt Reformierakonnast, mille uus esimees määrati ametisse, toimuvad Vabaerakonnas üldkogu eel esimeeste kandidaatide vahelised arutelud. Vabaerakonnas ei ole erinevad arvamused põlu all. Meie ei ole kellelegi võlgu ega mahhineeri ämmade kilekotirahaga.

Vabaerakond on riigikogus esindatud kaheksa saadikuga. Oleme kolm korda pidanud valitsusse kaasamise läbirääkimisi. Meie ideed ei olnud kartellierakondadele vastuvõetavad. Olgu selleks siis ühtlane ja kõigile lihtsasti arusaadav tulumaksumäär, erakondade riikliku rahastamise vähendamine või meie kõigi maksuraha efektiivsem kasutamine.

Vabaerakond on peavoolu valijale parim alternatiiv. Meie ei kaldu äärmustesse, vaid seome ühiskonna erinevad osapooled kokku ja pakume konkreetseid lahendusi. Oleme seda teinud kolme aasta jooksul parlamendis. Meie saadikud teevad päriselt tööd. Vabaerakond on viimase kolme aasta vältel olnud kõige töisem parlamendierakond.

Vabaerakond on asutamise algusest ajanud kindlat joont: vähem keelde, käske ja üle reguleerimist, rohkem iseseisvaid, iseotsustavaid ja õnnelike inimesi. Meie teame, et inimesed tahavad sooja vanni aromaatse vahuga ja sinna kõrvale pudeli mõnusat jooki, kus on sees ka väike kraad. Ent meie inimesed ei ole piisavalt õnnelikud. Seda õnne aga ei too lauale äraproovitud vastasseisu teesklevad Kesk- ja Reformierakond. Nemad ongi meie inimesed õnnetuks muutnud.

Vabaerakonda valib inimene, kes hindab lihtsasti toimivat riiki, mõõdukat ja eestimeelset konservatiivsust ja ratsionaalset talupojatarkust. Peavoolu valija ei pea pelgama: Vabaerakonna valitsuses taltub populistlik Keskerakond, vulgaarne EKRE ja isegi ülbe Reformierakond.