„Ma ei tahaks näha esinduskogu ainult tühjalt tegutseva foorumina, kus arutatud probleemid ja ettepanekud edastatakse pärast lihtsalt erakonna juhatusele ja erakonna riigikogu fraktsioonile. Esinduskogu peab tegelema laiemate poliitiliste küsimustega ja kujundama seisukohti nii erakonna kui ka üldsuse jaoks laiemalt,“ ütles Enn Meri oma seisukohti tutvustades, vahendas erakonna pressiesindaja.

Uuenduslikuna erakondlikus juhtimisstruktuuris kuuluvad Vabaerakonna esinduskogusse ka programmitoimkondade esindajad, mille eesmärk on anda esinduskogule suurem roll erakonna programmiliste seisukohtade kujundamisel ja viia see laiale aluspõhjale.

Vabaerakonna esinduskogusse on kaasatud kõikide piirkondade, aga ka olulisemate programmitoimkondade esindajad, riigikogu fraktsiooni ja erakonna juhatuse liikmed. Tänasel esinduskogu istungil osales 38 esinduskogu liiget. Esinduskogusse saavad edaspidi liituda ka uute piirkondade ja toimkondade esindajad.

Esinduskogu kuulas oma esimesel koosolekul ära toimkondade ülevaated oma tegevusest ja neist küsimusest, mis vajaksid pakilist lahendamist. Samuti võeti vastu esinduskogu deklaratsioon.

Ettevõtja Enn Meri (1942) on lõpetanud Malmö Tehnikainstituudi masinainsenerina ja Lundi Ülikooli majandusteadlasena, töötanud Rootsis nii autotööstuses, laevatööstuses kui energeetikasektoris. 1996-2012 oli Saaremaal tegutseva ettevõtte OÜ Merinvest asutaja ja omanik. Hetkel on ettevõtte nõukogu esimees. Meri on Valgetähe V klassi ordeni kavaler ja 2014. aasta ettevõtja elutöö preemia laureaat.

Vabaerakonna esinduskogu aseesimeheks valitud Neeme Kuningas on pikaajaline „Estonia“ teatri lavastaja, kes on toonud lavale arvukalt etendusi ka paljudes välisriikides. 2015. aasta riigikogu valimistel Vabaerakonna nimekirjas kandideerides saavutas üleriigiliselt 49 tulemuse. Hetkel on ta vabakutseline.

Teiseks aseesimeheks valitud Ats Miller (1962) on kirjanikuna tuntud kui Siim Veskimees. On töötanud peamiselt IT-ga seonduvatel ametikohtadel, mh Eesti mõistes suurte ettevõtete IT-juhina. Poliitikas varem osalenud lühikest aega taasiseseisvumise algusaastatel Sotsiaaldemokraatlikus Erakonnas. Hetkel tegeleb peamiselt kirjastamisega omaloodud kirjastuses.