Paarkonnana käsitletakse seaduses kahte täiskasvanud samast soost inimest, kes on omavahel sõlminud paarkonna lepingu vastavalt käesoleva seaduse tingimustele. Paarkonnana käsitletakse ka selliseid samast soost inimeste paare, kes on mõnes teises riigis, kus tuntakse samasooliste abielu institutsiooni, sõlminud sellise abielu, või kus praktiseeritakse Eesti paarkonna lepingule sarnaste lepingute sõlmimist, sõlminud omavahel taolise lepingu.

Vabaerakonna sõnul on eelnõu siht ühiskond uuesti kokku tuua, leida võimalused ummikseisust välja tulla ning kindlasti anda samasoolistele paaridele nende põhjendatud soovide ja õigustatud vajaduste teostamiseks õiguslikud võimalused.

Eelnõu algatajaid on kümme ning nad on peamiselt Vabaerakonnast: Ain Lutsepp, Andres Ammas, Andres Herkel, Artur Talvik, Jüri Adams, Kersti Sarapuu (Keskerakond), Krista Aru, Külliki Kübarsepp, Marika Tuus-Laul (Keskerakond) ning Peeter Ernits (Keskerakond).

Vabaerakonna saadikud riigikogus leiavad, et menetluses olevad kooseluseaduse rakendusaktid on halvasti koostatud ning neil pole eeldusi saada läbiminekuks vajalikke poolthääli. Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul on vaja leida parem lahendus. "Meie arvates on see paarkonna seaduse eelnõus olemas: samasoolised paarid saavad sõlmida notariaalse lepingu oma paarisuhte kohta, samuti saab reguleerida nende paaride varasuhteid, ülalpidamise kohustust ning pärimisega seotud küsimusi."

Eesti keeles ei ole välja kujunenud sõna või väljendit, mis tähistaks samasooliste isikute paari ja mida võiks kasutada sellesisulises seaduses sobiva terminina. Katsed kasutada kuigivõrra sobivat aseainet on ebaõnnestunud. Tõlkelaenu "tsiviilpartnerlus" tähendus ei ole aimatav liitsõna osistest, sõna on aga suulises kõnes kasutamiseks kohmakas ja võtaks ajapikku mingi praegu ettenähtamatu lühendkuju. Uue eelnõuga teeme ettepaneku kasutada uut, ühetähenduslikku ja selgelt eristuvat sõna, anda uus tähendus ajaloolisele sõnale "paarkond".

Jüri Adamsi koostatud eelnõu laiem poliitiline siht on mitte soodustada Eesti ühiskonna edasist lõhenemist. Eelnõu kitsam siht on anda samasoolistele paaridele nende põhjendatud soovide ja õigustatud vajaduste teostamiseks vajalikud õiguslikud võimalused. Kõnesoleva lepingu saavad omavahel sõlmida kaks samasoolist inimest, kes ei ole kumbki abielus või kes ei ole mõne teise samalaadse lepingu osalised. Lepingu jõustumisest alates peab lepingu poolte suhtes hakkama kehtima uus varasuhte kokkulepe, mille põhivariandid on needsamad, mis on Eestis sätestatud abielu sõlmijate jaoks.

"Leiame, et riigikogu eelmine koosseis on tegutsenud vastutustundetult ja leiutas kooseluseaduse sildi all nn poolabielu vormi, mille kaudu üritati ühekorraga lahendada nii erisooliste kui ka samasooliste paaride probleeme. Seda kõike tehti ebaõnnestunult, jättes lahtised otsad riigikogu järgmisele koosseisule. Ebaõnnestunud on ka riigikogule esitatud rakendusaktide eelnõu. See sisuliselt võrdsustab "registreeritud kooselu" abieluga ning lihtsuse ja selguse asemel toob sisse hulga kõrvalisi teemasid. Meie eelnõu avab tee, et saaksime käsitletavate teemadega tõsisemalt ja mõistlikumalt ning ilma ühiskonda lõhestamata edasi minna," ütles Andres Herkel.

Eile algatati riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Jaanus Karilaiu eestvedamisel kooseluseaduse tühistamise seaduse, kuna kooseluseadus on ühiskonnas tekitanud rohkem lahkhelisid kui koosmeelt. Algatajate seas on veel Mart Helme, Erki Savisaar, Martin Helme, Märt Sults, Olga Ivanova, Dmitri Dimitrev, Uno Kaskpeit ja Raivo Põldaru.

Kooseluseaduse rakendusaktide eelnõu algatas 38 riigikogu liiget: 23 Reformierakonna fraktsiooni liiget: Valdo Randpere, Yoko Alender, Kalle Palling, Vilja Savisaar-Toomast, Keit Pentus-Rosimannus, Jüri Jaanson, Liina Kersna, Maris Lauri, Heidy Purga, Mati Raidma, Kristjan Kõljalg, Eerik-Niiles Kross, Imre Sooäär, Anne Sulling, Remo Holsmer, Meelis Mälberg, Johannes Kert, Andre Sepp, Laine Randjärv, Ants Laaneots, Madis Milling, Lauri Luik ja Martin Kukk.

Toetusallkirjad andsid kõik Sotsiaaldemokraatliku erakonna liikmed: Andres Anvelt, Helmen Kütt, Kalvi Kõva, Mark Soosaar, Tanel Talve, Heljo Pikhof, Rainer Vakra, Ivari Padar, Eiki Nestor, Jaanus Marrandi, Mihkel Raud, Kalev Kotkas, Sven Mikser, Marianne Mikko, Urve Palo.

Riigikogu võttis 9. oktoobril 2014 napi häälteenamusega vastu palju kirgi tekitanud kooseluseaduse, kohalolijatest oli seaduse poolt 40 liiget ja vastu 38, hääletamata jättis 10 saadikut.