„Suurt plaani siit ei leia. Selle eelarve teostumise järel võib noor valitsusjuht kergendatult ohata, et üks aasta on jälle võimul püsitud. Kuidas aga väljendub eelarves meie riigi iseolemise mõte? Meie valitsus näikse uskuvat, et majanduskasv pöörab tõusule iseenesest. Eksporditulu on tänase trendi järgi kahanev ja lähemate naabrite majanduse seis ei anna ju põhjust optimismiks,“ ütles Ammas.

„Valitsus tunnistab, et eelarve on väikeses defitsiidis vaatamata sellele, et raha on kokku kraabitud kõikjalt, kuhu küüned taha jäid: kütuseaktsiisi tõstmine, majutusasutuste käibemaksu tõstmine, tulumaksu maha arvatava ülempiiri vähendamine. Kõik see kahandab meie ettevõtete konkurentsivõimet,“ lisas ta.

Ammas märkis, et eriti kohatu on kevadel katteallikate otsimise käigus otsustatud kõigi trahvimäärade tõus 2,5 korda. „Trahvid ja konfiskeerimised tuleb üldse eelarvest lahti siduda. Karistused ei tohiks olla osa eelarvepoliitikast, demokraatlikus õigusriigis on see kohatu,“ rõhutas Vabaerakonna fraktsiooni esimees.

Järjekindel ja arutu tarbimismaksude tõus koormab eelkõige just madalapalgalisi, vastupidist väita on silmakirjalik, viitas Ammas. „Vabaerakond on teinud ettepaneku tõsta tulumaksuvaba miinimumi 400 euroni ja selle katteks tõsta üksikisiku tulumaksumäära. Suvise kirgastumise hetkedel toetasid seda mõtet ka sotsiaaldemokraadid“.

„Kui IRL julgeks suurele vennale otse öelda: ärme hoia kinni dogmast, et tulumaksumäära ei saa tõsta, siis poleks vajagi keerulist madalapalgaliste maksutagastuse süsteemi, mis tõenäoliselt toob endaga kaasa kõigepealt pettusi ja siis üleüldist pettumust,“ kommenteeris Andres Ammas IRLi tagasimakse süsteemi.

Ta märkis, et valitsuse püüd koondamistega valitsemiskulu kokku hoida on hea, kuid küsitav on see, kas seda peab tegema Brüsselist õpitud kvoodisüsteemiga, mitte sisumuutustega.

Vabaerakond annab eelarvele parandusettepanekuid esitades oma parima. Esimesed vabad miljonid katteallikaks headele ja vajalikele muudatustele leiab väga lihtsalt – vähendades erakondade rahastamist poole võrra.