"Vabaerakond on juba pikemat aega rääkinud, et Eesti maksusüsteem kannatab Reformierakonna dogmade all. Vaja on ulatuslike muudatusi, mis võimaldavad suurendada madalapalgaliste sissetulekuid, karistamata seejuures liiga suurte maksudega ka edukamaid inimesi. Meil on hea meel, et sotsiaaldemokraadid mõistavad seda probleemi ning jagavad meie maksuseisukohti, kuigi oleks loogilisem, kui nad oleks seisnud julgelt selle idee eest juba koalitsiooniläbirääkimistel," ütles Maidla.

Vabaerakonna tegevjuhi hinnangul oleks see meede ka üldise maksukoormuse langetamise aspektist tänuväärne, sest sisuliselt deklareerib riik tööandjatele, et võtab 400 euro ulatuses kuus tulumaksu maksmise enda õlule, kergendades sellevõrra tööandja koormust.

"Tulumaksuvaba miinimumi tõus koostoimes tulumaksu tõstmisega mõne protsendi võrra tõstab ligi 80 protsendi palgasaajate sissetulekuid. Selle tulemusel suureneb perede majanduslik kindlustunne ning tänu tarbimise hoogustumisele saab riik täiendavaid vahendeid kaudsete maksude näol," lisas Margus Maidla.

"Taoline majanduspoliitiline initsiatiiv ei ole tarvilik järjepideva tegevusena, vaid jõuline tõstmine oleks tarvilik just nüüd ja praegu, järgnevate aastate jooksul, et vähendada suuremastaabilist palgaemigratsiooni. Tulumaksuvaba miinimumi tõhus tõstmine on palgavaesuse vähendamiseks ja tööjõukulude alandamiseks vajaliku sammu selge järjest suuremale hulgale ühiskonna osapooltest ja selle sammu astumise vajalikkus tundub ebaotstarbekana ainult eluvõõrastele õpikuliberaalidele," lõpetas Vabaerakonna tegevjuht.

Vabaerakonna programmis 2015. aasta Riigikogu valimistel tõi erakond ühe ettepanekuna tõsta tulumaksuvaba miinimumi vähemalt 500 euroni, kaugema eesmärgiga siduda see mediaanpalgaga kui riigi reaalset majanduslikku seisundit adekvaatselt väljendava näitajaga.