„Euroopa Komisjon menetleb võimalikku ebaseaduslikku riigiabi osutamist, aga maaeluministeerium peab samas läbirääkimisi Tartu Agroga niigi soodsa rendilepingu pikendamiseks. See tekitab mitmeid küsimusi seoses rendikonkursi läbipaistvuse ja riigi tegevuse õiguspärasusega. Tartu Agrole tehtud hiiglaslikud soodustused tekitavad vägisi mulje, et riigimaa rendilepingute sõlmimisel ei lähtutud avalikest huvidest, vaid erahuvidest,“ ütles Kübarsepp.

Maaeluministeeriumi ja Tarto Agro vahel sõlmitud rendilepingu alusel on ettevõtja maksnud kõvasti alla turuhinna renti. Selle tõttu on riik saanud kahju sadade tuhandete eurode ulatuses. Põllumajandusminister Ivari Padari eestvedamisel jõuti leppeni, mille alusel hüvitati vaid kolmandik kahjusummast.

2014. aastal on Euroopa Komisjoni poole pöördutud menetluse taotlusega algatada uurimine väidetava ebaseadusliku riigiabi osundamise eest AS Tartu Agrole.

Vabaerakonna saadikute arupärimises on mainitud, et praegu käivad läbirääkimised rendilepingu pikendamiseks 2040. aastani. „Tahame teada, kas selleks kuulutatakse välja rendikonkurss, millised on tingimused ja kes on otsustajad,“ sõnas Kübarsepp.

Vabaerakond toob välja, et Tartu Agro maksab 2015. aasta võrdluses lepingu alusel riigile renti ca 26 eurot/ha kui tegelik turuhind on üle 8,6 korda kõrgem (Tartumaal 224 eurot/ha). Ja tahab teada, millest tuleb nii suur hindade erinevus ja põhjendust, miks on selline riigile kahjulikku varianti eelistatud.