"Vabaerakonna programmis on kirjas, et alkoholi ei tohi propageerida ega reklaamida ja me ei pea õigeks lubada avalikus kohas alkoholi tarbida," ütles Delfile riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimees Monika Haukanõmm.

Haukanõmm sõnas, et suitsetamise keelustamine siseruumides on mõjunud hästi, sest suitsetajate tõrjutud seisus on suitsetamist vähendanud. "Tubakatoodete müük müügikohtades peab olema koondunud kindlatesse piirkondadesse (koos alkoholiga)," lisas Haukanõmm. Niisiis on Vabaerakond päri ka tervise- ja tööministri ideega saata alkohol poodides vaheseina taha.

"Üldiselt on vaba inimese õigus tarbida, mida ta tahab, ja elada, nagu ta tahab, kuid arvestada tuleb tagajärgedega ning kaaskodanikud ei ole kohustatud neid kinni maksma," viitas Haukanõmm alkoholikahjudele. "Lisaks suhtumistele tuleb eluviisi kindlasti arvesse võtta kindlustuses."

Vabaerakond on seadnud eesmärgiks alandada ravikindlustusmaksu 13 protsendilt 9-10 protsendile. Puudujääva summa võiks erakonna hinnangul võtta tubaka- ja alkoholiaktsiisist. Ühtlasi on Vabaerakond nõus magusamaksuga. "Ka Vabaerakonna programmiline ettepanek on olnud kehtestada magusamaks," sõnas Haukanõmm, kelle sõnul tooks see riigikassasse umbes 50 miljonit eurot aastas. Lisaraha tuleks Haukanõmme sõnul suunata haigekassale.

"Alkoholiaktsiisi (ka lahjale alkoholile) tõstaks me juhul, kui seda raha saab suunata otse tervishoidu ja see on hetkel väga oluline teema," rõhutas Haukanõmm. Vabaerakond leiab nimelt, et kavandatav tõus peab olema tervishoiu heaks, sest seal on juba defitsiit ja olukord läheb järjest kehvemaks. "Aasta lõpus ravi ei osutata ning arste ei piisa, järjekorrad eriarstide juurde on pikad!"

Üldiselt peab aga Vabaerakond nn eluviisimakse, näiteks alkoholi- ja tubakaaktsiisi, õigustatuks. "Seega on Vabaerakond nõus mõnuainete olulisema maksustamisega," lisas Haukanõmm lõpetuseks.