"Praeguseks on saanud selgeks, et otsustavat muutust valitsevas poliitilises mõtlemises, mis võiks viia riigi uue arenguhüppeni, lähitulevikus ei tule," nenditakse erakonna avalduses.

"Järgneva nelja aasta areng on paika pandud koalitsioonileppe alusel, milles puudub terviklik ja läbiv arengustrateegia; see on kokku lapitud vastuolulistest ja valdavalt küsitavatest valimislubadustest,
mis tuginevad arengut pidurdavale maksudogmaatikale ja ebaefektiivsetele sotsiaaltoetuste süsteemile, millel puudub täpne sihitus ja mis sellisena on ressurssi raiskav.

Loobutud on poliitilisest reformist, mis korraldaks ümber erakondade rahastamise ning mõtestaks uuesti erakondade poliitilise tegevuse ja olemuse riigielu suunajana. Puudub mehhanism täitevvõimu ja parlamendi tasakaalustamiseks ning parlamendi rolli taastamiseks ühiskonnaelu
suunajana. Majandus soodustavate meetmete asemel on valitud seda pidurdav maksupoliitika, et täita riigikassat ja viimase abil valimislubadusi.

Vabaerakond ei taha siin olla vaid kriitik. Juba oma lühikese olemasolu jooksul on Vabaerakond sundinud valitsusparteisid kriitilisele enesevaatlusele ja tõestanud sellega, et vanaviisi enam jätkata ei saa. Me tahame ka edaspidi seista selle eest, et murda arengupidurid poliitilises süsteemis, mis ei lase Eestil edasi areneda.

Me vajame teistsugust poliitilist mõtlemist, me vajame teistsugust majanduspoliitikat, me vajame teistsugust suhtumist oma inimetesse, et motiveerida neid oma riiki panustama, siia jääma ja siia tagasi tulema. Me vajame tarka Eesti riiki, mida juhivad tõeliselt haritud, arukad inimesed ja mitte eluvõõrad parteikasvandikud.

On selge, et kõik, kes tahavad olulisi muudatusi, peavad eesseisvatel valimistel saavutama oluliselt teistsuguse valimistulemuse. Selline praktika, kus riiki juhitakse populistlike valimislubaduste pinnalt ilma sihita, ettearvamatus suunas, tuleb lõpetada.

Vabaerakond tahab siin olla teenäitaja ja katalüsaator. Me tahame riigielu olulistes küsimustes kaasa rääkida ja ka räägime. Me oleme vajadusel valmis võtma ka valitsusvastutuse, kuid seda eeldusel, et koos valitsusvastutusega koostatakse ka riigi jätkusuutlik arengumudel ja parlamendis on selge poliitiline tahe seda ellu viia.

Vabaerakonna eesmärk ei ole olla mugavustsoonis, me oleme tulnud raskusi ületades, me tahame seda teha ka tulevikus."