Vabaerakonnal on riigikogus kaheksa kohta ning see tähendab, et iseseisvalt oma kandidaati üles seada ei saa, erakond on valmis osalema sõelumisprotsessis ja läbi rääkima teiste erakondadega, teatas partei meediale.

Oma arvamuse kujundamiseks korraldab erakond „kohtumisi huvitavate inimestega,“ esimeste kohtumised on kokku lepitud:

Marina Kaljurand 23. aprillil Tallinnas

Alar Jõks 28 aprillil Tartus

Indrek Tarand 6. mail Tallinnas

Jaak Jõerüüt 13. mail Tallinnas

Täpsed kellaajad ja toimumiskohad ning edasine info on peatselt olemas erakonna veebilehel ja Facebookis.

Erakonna esimees Andres Herkel ütleb, et Vabaerakond toetab kandidaati, kel on parteideülene toetus ja ta on autoriteet ka väljaspool Eestit.

„Eesti president peab olema võimalikult sõltumatu, oskama näha ja näidata suuremat pilti, kuhu Eesti peab minema.“ President peab reageerima ka Riigikogu praakide ja ülepingutuste suhtes, olema ühiskonna sidustaja. Ta peab olema veenev kõneisik ja dialoogipartner kõigi ühiskonna rühmade jaoks, tõi Herkel välja.

Presidendivalimiste süsteem Eestis ei luba klammerduda ühe erakonna lemmikkandidaadi külge, sedastas fraktsiooni aseesimees Andres Ammas. Pigem saab välistada ebasobivaid kandidaate, olgu siis ilmavaate või isikuomaduste tõttu.

Augustis-septembris lähtub erakond otsuse tegemisel ülalnimetatud omadustest, mida partei peab riigipea valikul oluliseks.