"Väga paljud Vabaerakonna valijad ei ole mõistnud erakonna vastuseisu rakendusaktidele. Kindlasti on üks küsimärk, miks nad on seni vastu olnud ja kas nad on valmis seisukohti revideerima," rääkis Rõivas.

Delfi esitas samad küsimused Vabaerakonnale, mille esimees Andres Herkel vastas, et Vabaerakonna fraktsioon riigikogus on olnud ja on ka praegu samasooliste kooselu õigusliku reguleerimise poolt, aga halva seadusloome vastu.

"Vabaerakonna riigikogu fraktsiooni liikmed esitasid riigikogu menetlusse paarkonna seaduse eelnõu, mille siht on anda samasoolistele paaridele nende põhjendatud soovide ja õigustatud vajaduste teostamiseks vajalikud õiguslikud võimalused. Eesti ühiskond ju aktsepteerib, et meie keskel elavad samast soost paarid, kellel on teineteise vastu soojad tunded ning kes tahavad oma eluteed käia üheskoos. Jah, see paarkonna seadus on oma sisult tagasihoidlikum kui kooseluseadus, kuid see-eest on paarkonna seaduses olemas eeldus kahte leeri läinud ühiskond taas kokku tuua," usub Herkel.

Paralleelselt paarkonna seaduse eesnõuga esitasid riigikogu liikmed – teiste seas ka Vabaerakond – parandusettepanekud kooseluseaduse rakendusseadusele. Herkeli sõnul tehti seda eesmärgiga, et riigikogu ei toodaks õiguslikku praaki, vaid parandaks vigased eelnõud. "Kindlasti ei ole parandusettepanekud tehtud eesmärgiga võtta enne hääletusi vaheaega riigikogu töö pidurdamiseks – me pole seda varem teinud ega kavatse teha ka tulevikus," kinnitas Herkel.

Herkel nentis, et kooseluseaduse ja rakendusaktide teemal on suheldud erinevate parlamendierakondadega. "Jah, Vabaerakond on pidanud sisulisi läbirääkimisi riigikogu fraktsioonidega ja huvigruppidega ning algaval aastal jätkatakse, sest ühiskonna lõhestamise lõpetamise lahendus on olemas, kui otsida ühisosa," sõnas Herkel.

Rõivas ütles Eesti Päevalehele antud intervjuus, et ta ei hellita lootusi, et EKRE kooseluseaduse rakendusakte toetama asub, ja mõistab, et Keskerakond on ses osas langetanud juhatuse otsuse. IRLi osas ütles Rõivas, et loodetavasti tuleb seal vaba hääletus.

"Loodan, et parlamendil jätkub talupojatarkust mitte minna ühiskonda uuesti lõhestama teemaga, mis on juba läbi vaieldud. Ma tahaksin näha, et seal oleks muidugi 51 häält taga, aga ma ei tea, kas on. See sõltub mitmest erakonnast. Ka sellest, kas opositsioon käitub riigimehelikult või näevad nad võimalust koalitsioonile ära teha," rääkis Rõivas.