Alljärgnevalt Vabaerakonna poliitiline avaldus muutmata kujul:

Vabaerakond toetab kogukondade kasvamist ja tugevamaks muutumist. Selle üheks eelduseks on, et erakonnad toimetavad samadel tingimustel kui kodanikuühendused, mitte ei tugevda oma positsioone eriõigusi võttes ega seisa kõrgemal kogukondandest.

Me ei toeta tuleval nädalal Riigikogus kolmandal lugemisel olevaid haldusreformi ega ka Riigikogu liikmete kahel toolil istumise eelnõu. Need eelnõud on kantud kontrolli ja tsentraliseerimise vaimust.

Riigireformi asemel näeme teesklust, sisukad algatused puuduvad. Praegu tegeletakse omavalitsuste piiride tõmbamisega, millel on üks suur ja läbinähtav eesmärk – tugevdada suurerakondade mõju kohalikes omavalitsustes. See vähendab vabadust ning muudab ühiskonda lõhkuvad erakonnad sisult mittevabadeks.

Selline tagajärg on ka Riigikogu liikmete kahel toolil istumise eelnõul, mida hakatakse tuleval nädalal nn. haldusreformiga paarisrakendis jõustama. Sel moel kahandatakse omavalitsuste iseseisvust ning muudetakse nad mittevabade erakondade puudliteks.

Peame erakondade kunstlikku tugevdamist ühinemisvabaduse arvel ning võimu võõrandumist igati ära hoidma. Selleks tuleb:

- ümber korraldada erakondade rahastamine ning tõkestada poliitiline korruptsioon;

- üle vaadata ülesannete jagunemine riigi ja omavalitsuste vahel, suurendada omavalitsuste rolli ja tulubaasi;

- jätta valdade liitmise järel alles kohalik identiteet, aidates kaasa kogukondadele, külaseltsidele ja osavaldade moodustamisele;

- detsentraliseerida Tallinna juhtimine;

- toetada kodanikuühendusi, kohalikke valimisliite ning vabade valimisnimekirjade esitamise õigust Riigikogu valimistel;

- reformida kivistunud maksusüsteemi, alustades maksuvaba miinimumi tõstmisest;

- lähtuda riigivalitsemises eeskätt inimestest ja nende vajadustest ning tagada riigi toimimise läbipaistvus.

Kõike seda on võimalik läbi viia paindliku ja arvestava juhtimisega, andes kodanikele reaalsed võimalused oma riigi juhtimises osaleda. Alustada tuleb Riigikoguga, kes põhiseaduse järgi peab olema rahvaesindus, kuid tegelikkuses on kujunenud valitsuse vasalliks.

Vabaerakond kutsub poliitilisi jõude tagasi kutsuma kahel toolil istumise eelnõu. Haldusreformi eelnõu tuleb ümber kirjutada, praegusel kujul ei saa seda vastu võtta. Peame võtma aja, et lähteülesannetes ja eesmärkides selgust saada. Ilma ühise ja kokkuhoidva ühiskonnata ei liigu me nende riikide sekka, kes suudavad oma kodanikele tuge pakkuda ja olla eeskujuks teistele demokraatiat ja vaba ühiskonda ehitavatele rahvastele.