Algul oli plaanis avada mälestusmärk 1. novembril linnaserval Leinapargis, möödunud nädalal aga tegi 18 Pärnu linnavolikogu liiget eesotsas isamaaliitlasest Jüri Kasega linnavalitsusele ettepaneku tuua mälestusmärk kesklinna ning paigutada see aukohale, kirjutas Pärnu Postimees.

“Me elame Eesti Vabariigis ja see mälestusmärk on pühendatud riikliku iseseisvuse eest võidelnuile, 1944. aastal iseseisvust küll ei saavutatud, aga see ei vähenda mälestusmärgi kaalu,” põhjendas Kask monumendi uue koha vajadust.

Abilinnapea Riina Müürsepp oli volikogu enamusega päri. “See on ikkagi väärikas mälestusmärk,” nentis ta.

Peale kaitseliidu maja vastas asuva pargi kaalusid Eesti vabadusvõitluse vääristamise fondi juhatuse liige Kuno Raude ja Müürsepp võimalust püstitada monument Endla teatri ette Vaasa parki.

Mälestusmärk koosneb kahest mustast poleeritud graniitplaadist.

Vertikaalse plaadi mõõtmed on 35x120x220 sentimeetrit ja horisontaalsel 30x105x150 sentimeetrit. Püstise plaadi esiküljel seisab graniiti raiutud tekst “II maailmasõjas Eesti riikliku iseseisvuse taastamise eest võidelnuile”.

Linnavalitsus toetab mälestusmärgi avamist 40 000 krooniga, teist niisama palju paneb välja Eesti vabadusvõitluse vääristamise fond.

Mälestusmärgi asukoha muutuse tõttu võib edasi lükkuda selle pidulik avamine. “1. novembril kindlasti avada ei jõua, sest seoses asukoha muutmisega on vaja teha uus projekt,” kinnitas Müürsepp.

Raude aga märkis, et kui linnavalitsus ja volikogu võtab otsuse uue asukoha suhtes sel nädalal vastu, ei välista ta monumendi avamist 1. novembril.