Reedel kohtunud peaminister Juhan Parts ja vabadusvõitlejate liidu esindajad pidasid kahetsusväärseks, et Lihula ausambaga seotud küsimused ja probleemid on varjutanud vajaduse jätkuvalt tunnustada ning mälestada Eesti iseseisvuse eest võidelnud ja langenud eestlasi, teatas BNS-ile valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Eesti Vabadusvõitlejate Liidu juhatuse esindajate sõnul ei loe nad ennast enam seotuks Lihula mälestusmärgiga.

Vabadusvõitlejate liidu esindaja Kuno Raude ütles BNS-ile, et Lihula monumendi paigaldamise algatasid üksikud liikmed, mitte organisatsioon.

Raude sõnul on vabadusvõitlejate jaoks kõige olulisem, et riigikogu annaks poliitilise hinnangu Teise maailmasõja sündmustele Eestis ning tunnistaks 1944. aasta kaitselahingud Eestis võitluseks Eesti riikliku iseseisvuse ja demokraatia taastamise eest.

Peaministri sõnul on valitsusel kavas jätkata tööd Eesti lähiajaloo uurimisel ja tutvustamisel kogu maailmas, selgitamaks tõde okupatsioonide ajal Eestis toimunu kohta ning totalitaarsete režiimide poolt kordasaadetud kuritegude kohta.

Kohtumisel arutati ka küsimust, kuidas mälestada kõiki Eesti vabaduse eest langenuid. Peaminister rõhutas, et see saab toimuda ainult valitsuse ja vabadusvõitlejate koostöös.