Nii kinnitas Eesti Päevalehele usaldusväärne rahandusministeeriumi allikas. “Mida vähem lubatud avamiskuupäevani aega jääb, seda kulukamaks asi muutub,” lisas ta.

Siiani on räägitud summast suurusjärgus 100 miljonit krooni, millele nüüd on tulnud viiendik otsa. Samba maksumus on esmajoones tõusnud selle tõttu, et kõikidele kuludele lisandub ka 18% käibemaksu.

Kaitseministeeriumi avalike suhete nõunik Meeli Hunt ei lükanud otsesõnu maksumuse tõusu ümber, kuid tema sõnul teeb ministeerium kõik endast oleneva, et vabadussammas ise ja seda ümbritseva ala väljaehitamine vastavalt ideekavandile ei ületaks avalikkuses välja käidud 100 miljonit krooni.

“Täna on meil teada vaid samba maksumus, mille me avalikustame neljapäevasel pressikonverentsil, pärast lepingu sõlmimist samba ehitajaga. See number jääb tunduvalt alla 100 miljoni krooni,” ütles Hunt eile.

“Mida me täna veel ei tea, on ümbritsev ala, mis vajab heakorrastamist ja kujundamist sobilikuks seal korraldatavateks tseremooniateks. Hetkel käivad läbirääkimised projekteerijatega lepingu osas, seejärel algavad projekteerimistööd, mille käigus selgubki lõplik hind,” tõdes Hunt samas.

Ta viitas, et praegu pole veel teada, milliseid leide võib päevavalgele tulla kaevetööde käigus ja mis ettekirjutusi võib tulla muinsuskaitselt. “Usume, et kahe kuu pärast oleme selles osas targemad ja saame öelda kogu kompleksi lõpliku maksumuse.”

Samba klaasivalu tellitakse ühelt Tšehhi firmalt. See ettevõte kuulub maailmas ühe käe sõrmedel ülesloetavate firmade hulka, mis on võimelised sellist suurprojekti teostama.

Teatavasti valmistatakse vabadussammas selle kavandi autorite soovitusel klaasist. Klaasi eelis dolomiidi ees, millest esialgu sammast vormida taheti, on hind. Dolomiidi lagunemise vältimiseks oleks tulnud seda eri tehnoloogiate abil töödelda, mis oleks teinud kogumaksumuse tunduvalt kulukamaks.

Jaanuaris andis valitsus kaitseministeeriumile õiguse korraldada vabadussamba rajamiseks erandmenetlusega riigihange, millega peab olema tagatud võimalikult soodne hind, leping ja tarnegraafik.

Jaanuaris vähendati muinsuskaitseameti soovitusel vabadussamba kõrgust 24 meetrile. Esialgu pidi monumendi kõrgus olema koguni 30 meetrit, mida on nüüd mitu korda muudetud.

Praeguseks on võidusamba rajamisse panustanud ligi viis tuhat inimest ja kogutud on üle 600 000 krooni. Vabadussammas on kavas avada Vabadussõja alguse 90. aastapäeval, käesoleva aasta 28. novembril.

Monumenti on Vabaduse väljakule või selle lähipiirkonda üritatud rajada juba 1920. aastatest.