Kokkuleppe eesmärgiks on tagada Vabadussõja võidusamba tähtajaline valmimine koos Vabaduse väljaku üldise rekonstrueerimisega, teatas Raepress Delfile.

Savisaare sõnul on tänane kokkulepe hea märk linna ja riigi koostööst. “Loodame, et riik aitab Vabaduse väljaku linna esindusväljakuks väljaehitamisele igati kaasa,” ütles Savisaar. “Peame ühiselt hea seisma selle eest, et Vabaduse väljakust kujuneks väärikas linna ja riigi süda.”

“Mul on hea meel nii senise koostöö kui ka alla kirjutatud leppe üle,” ütles kaitseminister Jaak Aaviksoo. “Tallinlaste ja linnavalitsuse toetus Vabadussõja võidusamba püstitamisele on väga oluline selleks, et me riigi juubeliaasta lõpetuseks saaksime ühiselt avada Tallinnas, Harjumäe nõlval väärilise monumendi nii Vabadussõja sangaritele kui ka kõigile neile, kes erinevatel aegadel Eesti vabaduse eest on seisnud.”

Kevadel algab Vabaduse väljaku rekonstrueerimine, samaaegselt asutakse Harjumäe nõlvale Vabadussõja võidusamba püstitamist ette valmistama. Vabadussõja võidusammas peab kava kohaselt valmima 28. novembriks, mil möödub 90 aastat Vabadussõja algusest.

Vabadussõja võidusamba püstitamiseks on oma annetused teinud ligi 5000 inimest nii Eestist kui ka väljastpoolt. Sihtasutus Vabaduse Monument arveldusarvele on tänaseks kogunenud 619 434 krooni.